Τελευταία Νέα
Διεθνή

Margolis (αρθρογράφος): Περισσότεροι «ανόητοι πόλεμοι» στη Συρία

Margolis (αρθρογράφος): Περισσότεροι «ανόητοι πόλεμοι» στη Συρία
Ο Trump πρέπει να βαδίσει προσεκτικά
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Eric Margolis πιστεύει πως η εισβολή Erdogan αποτελεί ακόμη έναν «ανόητο πόλεμο» στην ιστορία της πολύπαθης Συρίας.
Περισσότεροι πόλεμοι στην κατακερματισμένη Συρία. Το ήμισυ του πληθυσμού είναι τώρα πρόσφυγες. ολόκληρες πόλεις κλονίζονται από βομβαρδισμούς. Τα αμερικανικά, γαλλικά, ισραηλινά και ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ευρέως.
Τώρα, προσθέτοντας στο χάος, ο Πρόεδρος Donald Trump έδωσε τελικά στη δεύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ το πράσινο φως για να εισβάλει σε τμήματα της ΒΑ Συρίας, αφού προφανώς διέταξε την αμερικανική στρατιωτική δύναμη να αποσυρθεί.
Αυτό, βεβαίως, βάζει τους Τούρκους σε μια αυξανόμενη αντιπαράθεση με τους Κούρδους της περιοχής, οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της περιοχής κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η κουρδική πολιτοφυλακή, γνωστή ως YPG (μέρος του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού), είναι οπλισμένη, πολυχρηματοδοτούμενη και διευθυνόμενη από τη CIA και το Πεντάγωνο.
Οι περισσότερες κουρδικές δυνάμεις αναπτύσσονται κατά μήκος της πρώην σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνου-Βαγδάτης, μια σημαντική πηγή των πολεμικών εντάσεων πριν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1919). Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στην αιματηρή Σερβία όταν ξεκίνησε η τουρκική επίθεση. μακριά από.
Η Τουρκία καλεί τους τρομοκράτες των κουρδικών πολιτοφυλακών και τους συνδέει με το αρχικό κουρδικό κίνημα αντίστασης PKK που βρίσκεται στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Καλύπτεται από βίαιη σύγκρουση στην νότια Τουρκία, ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις κουρδικές πολιτοφυλακές που είναι γνωστή ως «peshmerga».
Εάν οι ΗΠΑ μπορούν να μαρκάρουν συριακούς και ιρακινούς τρομοκράτες, «γιατί οι Τούρκοι κάνουν το δικό τους branding»; Μετά από όλα, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ βρίσκονται στο κατώφλι τους.
Infographic: The Current Situation In Syria  | Statista
Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι έντονα αντι-τουρκικά, επειδή η Άγκυρα θεωρείται ως κάπως φιλοπαλαιστινιακή. Το Ισραήλ είναι ένας πικρός εχθρός του Erdogan της Τουρκίας. Ο ένας σπάνια διαβάζει κάτι θετικό για την Τουρκία ή τον ηγέτη της. Πολλοί δυτικοί αναγνώστες δεν γνωρίζουν καν ότι από τη δεκαετία του 1500 η Συρία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκάτοχος της σύγχρονης Τουρκίας. Τόσο το Ιράκ, η Παλαιστίνη, το σημερινό Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα τεράστια πετρελαϊκά πεδία του Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν για να ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την κατάσχεσή τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία στο τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γαλλία κατέλαβε τη Συρία και το Λίβανο. Και οι δύο πρώην αυτοκρατορικές δυνάμεις εξακολουθούν να τσακώνονται στην περιοχή σήμερα και έχουν το θράσος να επικρίνουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη γειτονική Συρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μηδενικό ιστορικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φαίνεται να προέρχονται από την αμερικανική φρουρά στο Ιράκ, η οποία, όπως ελπίζει ο VP Dick Cheney, θα γίνει μια κεντρική αμερικανική στρατιωτική βάση για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Το κόμμα πολέμου της Ουάσινγκτον σκύβει ότι ο Trump «πρόδωσε» τους Κούρδους. Το ανεπίσημο κεφάλι τους, ο γερουσιαστής Lindsay Graham ζητάει περισσότερους πόλεμους στη Συρία - τον ίδιο γερουσιαστή που διέφυγε τον πόλεμο του Βιετνάμ με την προσχώρηση στην Εθνική Φρουρά ως δικηγόρο.
Οι Κούρδοι έχουν χρησιμοποιηθεί και προδοθεί από το 1918. Φαίνεται πάντα ότι παίρνουν το κοντό άκρο του ραβδιού. Το παλιό κουρδικό ρητό, «δεν είναι φίλοι αλλά τα βουνά», είναι οδυνηρά αληθινό. Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να εμπλακεί σε ένα νέο κουρδικό κράτος που έχει χαραχθεί από τη Συρία ή το Ιράκ, παρόλο που το Ισραήλ το πιέζει σκληρά για να σπάσει περαιτέρω την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι αποθέσεις πετρελαίου του Ιράκ και της Συρίας εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρό εργαλείο για τις αυτοκρατορικές δυνάμεις.
Το αλήθεια λέει ότι οι φράσες στη Συρία «είναι ένας ηλίθιος πόλεμος». Ωστόσο, πολλοί αντιπολεμικοί στρατιώτες παίζουν σε αυτόν τον κουρασμένο, συγκεχυμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει εμβαθυνθεί σε συριακό κακό, ένα πρόβλημα αμερικανικής αλλά και τουρκικής. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξουσιοδότησε ανόητα την προσπάθεια της Αμερικής να ανατρέψει την κυβέρνηση Assad της Συρίας με το πρόσχημα ενός ψεύτικου εμφυλίου πολέμου. Αυτή ήταν μία από τις ελάχιστες πολιτικές του Obama που επέλεξε να ακολουθήσει ο Trump. Ο νεόφυτος πρόεδρος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να αποτρέψει το βαθύ κράτος στην Ουάσινγκτον από την ενθάρρυνση του πολέμου.
Infographic: Refugee Camps In Northern Syria | Statista
Η εν λόγω περιοχή δεν είναι καθόλου η καρδιά της Συρίας. Φαίνεται μεγάλη στο χάρτη, αλλά είναι ως επί το πλείστον έρημος και θάμνος, με κουκούλα με άθλια μικρά χωριά με αραβικούς ή κουρδικούς πληθυσμούς. Η Τουρκία, η οποία έχει πάνω από 2 εκατομμύρια συριακούς πρόσφυγες, είναι πρόθυμη να αρχίσει τον επαναπατρισμό αυτού του τεράστιου φορτίου που δημιουργείται από τα σφάλματα πολιτικής της και τις δυτικές δυνάμεις.
Στη μέση είναι τα διάσπαρτα συντρίμμια του βραχύβιου χαλιφάτου ISIS. Η Ρωσία, η οποία πωλεί στην Τουρκία το πολύ ικανό αντι-αεροσκάφος S-400, είναι ευτυχής που βλέπει την Τουρκία και τις ΗΠΑ να χωρίζονται.
Ακόμη και ο Trump γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Μια ρήξη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας θα μπορούσε να δει τις ζωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Incirlik και την Αδάνα που ρίχτηκαν από την Τουρκία. Γιατί ο Trump πρέπει να βαδίσει προσεκτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης