Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μηταράκης: Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για συντάξεις - Ο νόμος Κατρούγκαλου μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε… φορολογικό σύστημα

Μηταράκης: Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για συντάξεις - Ο νόμος Κατρούγκαλου μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε… φορολογικό σύστημα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης 
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνταξιούχους πως η κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μηταράκης δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM: «Έχουν τεθεί συγκεκριμένα θέματα για το νόμο Κατρούγκαλου αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Για όλες αυτές τις αποφάσεις, το ΣτΕ έχει πει ξεκάθαρα πως δεν έχουν αναδρομική ισχύ και θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσης, δηλαδή την 4η Οκτωβρίου 2019. Καθώς θα νομοθετήσουμε μέσα στο 2019, θα φροντίσουμε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην τεθούν για τους ασφαλισμένους θέματα αναδρομικών γι' αυτές τις λίγες εβδομάδες που δημιουργούνται...».
Αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα ακολουθήσουν, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε τα εξής: «Θα χρειαστούμε και αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και μία γενικότερη μελέτη σχετικά με το πώς το ασφαλιστικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας ως προς το ελάχιστο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.
Αυτό είναι κάτι που μας ζήτησε το ΣτΕ, όπως αντιλαμβανόμαστε από τις περιλήψεις.
Αυτό προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει το προσχέδιο από το υπουργείο, το οποίο θα τεθεί προς εξέταση από τις αρμόδιες αναλογιστικές αρχές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, πριν αυτό βγει τελικά προς διαβούλευση.
Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες».
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους, να προκύπτουν επιστροφές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επειδή αυτοί δήλωναν όλο και λιγότερα.
Αυτό συνέβαινε για δύο λόγους.
Ο ένας λόγος μπορεί να σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, ένα φαινόμενο που διατηρείται ακόμα έντονο στη χώρα μας.
Δεύτερος λόγος υπήρξε η πραγματική αποφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα της περαιτέρω εργασίας, εφόσον το κράτος τους έπαιρνε το 70% με 80%, στερώντας τους έτσι το κίνητρο να δουλέψουν παραπάνω, χωρίς να έχουν ουσιαστικό κέρδος.
Αυτό εμείς θα το αποσυνδέσουμε.
Στόχος μας είναι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να μην είναι και αυτές φορολογικές εισφορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης