Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράκ

tags :
Moody’s: Credit negative οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράκ
Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράκ υπογραμμίζουν αυξημένους κινδύνους ασφάλειας και σημαντικές προκλήσεις της διακυβέρνησης αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράκ υπογραμμίζουν αυξημένους κινδύνους ασφάλειας και σημαντικές προκλήσεις της διακυβέρνησης αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Στις 10 Οκτωβρίου, οι βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Ιράκ (σταθερό outlook, Caa1) εισήλθαν στη δωδέκατη ημέρα τους, με περισσότερους από 180 θανάτους και 7.000 τραυματισμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι στιγμής.
Ανταποκρινόμενη στις ευρείες απαιτήσεις των διαδηλωτών για πιο διαφανή διακυβέρνηση, βελτιώσεις στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, η κυβέρνηση επέβαλε απεριόριστη απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκντάν, πολιτικός κίνδυνος - τον οποίο η Moody’s εκτιμά ως τον υψηλότερο από όλες τις χώρες που αξιολογεί - και είναι credit negative για το Ιράκ.
Οι διαμαρτυρίες έχουν εκδηλωθεί σε μια κατάσταση έντονης ασφάλειας σε ολόκληρη την επικράτεια και θα προκαλέσουν περαιτέρω πρόκληση για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της τρέχουσας διοίκησης, εν μέσω σοβαρής και ευρείας κλίμακας κλιμάκωσης στους κινδύνους εγχώριας ασφάλειας.
Οι διαμαρτυρίες αποτελούν σημαντική κλιμάκωση των διαδηλώσεων του περασμένου έτους μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, περιορίζεται πρωτίστως στη πόλη Basra, μια πόλη στη νότια περιοχή του Ιράκ, και προέρχεται κυρίως από τις απαιτήσεις για μείωση των περιφερειακών οικονομικών ανισοτήτων και της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και καθαρού νερού.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή υπέφερε από συχνές διακοπές  και το 2018 ένα υψηλό επίπεδο σφριγηλότητας στον ποταμό Shatt al-Arab επηρέασε αρνητικά την άρδευση και μείωσε την παροχή πόσιμου νερού στην επαρχία.
Μετά τις περυσινές διαδηλώσεις στην επαρχία Μπάσρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις απασχόλησης στην επαρχία, οι οποίες θα κατανέμονται ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού στις διάφορες περιφέρειές του. Η Basra μπορεί επίσης να λάβει ειδική ενίσχυση από τα έσοδα και τα τελωνεία παραγωγής πετρελαίου στα σημεία διέλευσης των συνόρων.
Παρόλα αυτά, σημειώθηκε μικρή πρόοδος όσον αφορά τα αίτια των τελευταίων ετών, ιδίως στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος εξακολούθησε να περιορίζεται κατά τις υψηλές θερμοκρασίες του παρελθόντος καλοκαιριού, προκαλώντας συχνές διακοπές.
Ωστόσο, οι τρέχουσες διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν ευρύτερες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής καθεστώτος.
Η δυσαρέσκεια των διαδηλωτών για διαφθορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο ακολουθεί την απόλυση του πρωθυπουργού Adil Abdul-Mahdi από τον διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του Ιράκ, καθώς και από τις διάφορες γεωπολιτικές συμμαχίες του Ιράκ, οι οποίες συχνά έχουν ημερήσια διάταξη χωρίς ευθυγράμμιση.
Η αδιάλειπτη αντιπαλότητα της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν για την περιφερειακή επιρροή, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις πολιτικής και ασφάλειας στη Συρία και η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου για το Ιράκ και οι διαδηλωτές καταγγέλλουν δημοσίως την ξένη επιρροή στην εσωτερική πολιτική του Ιράκ.
Επιπλέον, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Abdul-Mahdi να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ, μπλοκαρίστηκε στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζει τον σημαντικό πολιτικό κατακερματισμό της Ιράκ και τις προκλήσεις της κυβέρνησης.
Η διαδεδομένη και βίαιη φύση των διαμαρτυριών τονίζει τις σημαντικές περιφερειακές οικονομικές ανισότητες του Ιράκ: , περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει στη φτώχεια και τα επίπεδα φτώχειας είναι αισθητά υψηλότερα στις νότιες και βόρειες επαρχίες.
Επιπλέον, μετά από δύο χρόνια μείωσης των θανάτων πολιτών μετά το τέλος του πολέμου του 2015-17 με το ISIS, οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες οδήγησαν σε σημαντική αναζωπύρωση των θανατηφόρων ατυχημάτων (βλέπε έκθεση)

Image


Οι συνεχείς αναταράξεις της βίαιης κοινωνικής αναταραχής εξακολουθούν να προκαλούν την κυβερνητική μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία, πέρα από τις πολυάριθμες θεσμικές και διακυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπισε αργά τις τεράστιες ανάγκες ανασυγκρότησης του Ιράκ μετά από πολλές περιόδους πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης