Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας η επαφή του Κ.Μητσοτάκη με την RWE για την στροφή στην πράσινη ενέργεια

tags :
Γιατί είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας η επαφή του Κ.Μητσοτάκη με την RWE για την στροφή στην πράσινη ενέργεια
Ο μετασχηματισμός που ακολούθησε η RWE είναι και ο ενδεικνυόμενος για την ΔΕΗ
Ανάμεσα στις επιχειρηματικές επαφές που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου σήμερα 14/10 ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE.
Επαφές με την RWE είχαν γίνει και παλαιότερα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή με πρόεδρο της ΔΕΗ τότε τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο.
Ο στόχος ήταν να μπει η RWE στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.
Από τότε η RWE αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και πολλά άλλαξαν.
Από μια προβληματική εταιρία παλαιάς κοπής πέρασε από την χρήση του άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές και σήμερα είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρία ΑΠΕ της Ευρώπης.
Πως έγινε αυτό;
Θα δείτε παρακάτω.
Όμως ο μετασχηματισμός που ακολούθησε η RWE είναι και ο ενδεικνυόμενος για την ΔΕΗ.
Παρόντες ήσαν ο CEO της ΔΕΗ κ. Στάσσης και ο υφυπουργός κ. Θωμάς.
Πληροφορίες μιλούν για ενδιαφέρον της RWE για την ΔΕΗ, αυτό βέβαια έχει προϊστορία, αλλά με τα σημερινά δεδομένα έχει δρόμο.
Το σίγουρο είναι ότι η RWE έχει know how, για αυτό που θέλει να κάνει τώρα η ΔΕΗ.

Τι έγραφε το Worldenergynews.gr στις 4/10/2019:

Πώς η RWE μετασχηματίστηκε στην 3η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ της Ευρώπης - Η ενδεικνυόμενη στρατηγική για τη ΔΕΗ

H ΕΟΝ μεταβίβασε στην RWE έργα μπαταρίας και ηλιακής ενέργειας.    
Ένα τεράστιο ενεργειακό deal έκλεισε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ της ΕΟΝ με της RWE, καθώς η τελευταία ενσωμάτωσε στο χαρτοφυλάκιό της ανανεώσιμες πηγές από την πρώτη.
Με αυτή την συμφωνία, η RWE εκτιμά ότι θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.
Αν και ουσιαστικά η θετική έκβαση της συμφωνίας ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων έχει λήξει προ ημερών με σχετική θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε και τυπικά, όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες.
Όπως αναμεταδίδει το PV-Europe, η ΕΟΝ μεταβίβασε στην RWE έργα μπαταρίας και ηλιακής ενέργειας.
Έχει κατασκευάσει συνολικά 9.000 MW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, με τον CEO της εταιρείας να σημειώνει πως: «Οι δραστηριότητές μας βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για την εκβιομηχάνιση και τη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Eon θα συνεχίσει να ασχολείται στενά με τις ΑΠΕ, κάτι που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αποτελέσει το στυλοβάτη του ενεργειακού εφοδιασμού του αύριο».
Όσον αφορά την RWE, θα επενδύσει το ποσό του 1,5 δις. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, με απώτερο στόχο να πιάσει τον στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2040.
Ειδικότερα, μόνο το 20% του EBITDA της θα προέρχεται από τις συμβατικές επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 60% θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το τελικό 20% θα προέρχεται από την εμπορία ενέργειας και επενδύσεων - όπως η αποτελεσματική συμμετοχή της στην EΟΝ.
Παράλληλα, σχεδιάζει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε γεωγραφικό και τεχνολογικό επίπεδο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις αλληλεξαρτήσεις που προκύπτουν από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες κανονιστικού και πολιτικού πλαισίου.
«Διαθέτουμε όλα τα οικονομικά και στρατηγικά εφόδια που απαιτούνται για να τρέξουμε τα έργα ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο CFO της RWE, Markus Krebber.
Από την πλευρά του, ο CEO της εταιρείας, Rolf Martin Schmitz, τόνισε πως: «Η νέα RWE είναι και θα παραμείνει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης