Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αισιόδοξη η κυβέρνηση ό,τι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την ψήφο των αποδήμων

tags :
Αισιόδοξη η κυβέρνηση ό,τι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την ψήφο των αποδήμων
Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις την Τετάρτη ενώ η πρόσκληση συναίνεσης αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανοίγει ο δρόμος καθώς φαίνεται, για να βρεθεί κοινή συνισταμένη στην πρόβλεψη του Συντάγματος ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορεί να γίνει «με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να είναι εκείνη η οποία θα βρει τη «χρυσή τομή» με τις θέσεις που διατυπώθηκαν απ’ όλα τα κόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε ήδη, επιστολή στα κόμματα ώστε να προχωρήσει ο διάλογος άμεσα.
Μάλιστα, ζητά να ορίσουν μέχρι σήμερα, αντιπροσώπους στην διακομματική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις την Τετάρτη ενώ η πρόσκληση συναίνεσης αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα από την πλευρά τους προετοιμάζονται για τις συζητήσεις των επόμενων εβδομάδων ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσει τελικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κλειδί πάντως, για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας αποτελεί η στάση του ΚΚΕ που διαφωνεί με την επιστολική ψήφο και θέτει χρονικούς περιορισμούς στην παραμονή των αποδήμων στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζήτημα που αναδείχθηκε από τις συζητήσεις και συμφωνήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων των κομμάτων είναι πλέον το για ποιους υποψήφιους θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως έχουν τεθεί τέσσερις προτάσεις.
Η πρώτη πρόταση την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση και άλλωστε, παρουσίασε προφορικά ο πρωθυπουργός, αναφέρει ότι με την ψήφο τους οι απόδημοι θα εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών Επικρατείας οι οποίοι γι αυτό τον λόγο θα αυξηθούν από 12 σε 15.
Την δεύτερη πρόταση εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία περιφέρεια για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την τρίτη πρόταση ζητώντας να δημιουργηθούν περισσότερες, ίσως έξι ή επτά, εκλογικές περιφέρειες που να στέλνουν εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Και την τέταρτη πρόταση υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι απόδημοι που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό τα τελευταία, π.χ. τριάντα χρόνια, να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καθένας είναι εγγεγραμμένος.
Σε αυτό το σκηνικό, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα κληθεί το επόμενο διάστημα να συγκεράσει τις εν λόγω προτάσεις και να βρει λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή.
Πάντως για την ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την κατάληξη που θα έχει το ζήτημα της ψήφου των απόδημων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης