Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H χαμένη ευκαιρία - Η μοιραία κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Στουρνάρα (ΤτΕ) και η απρονοησία της ΕΚΤ… στοίχησαν στις ελληνικές τράπεζες 2,5 - 3 δισ.

H χαμένη ευκαιρία - Η μοιραία κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Στουρνάρα (ΤτΕ) και η απρονοησία της ΕΚΤ… στοίχησαν στις ελληνικές τράπεζες 2,5 - 3 δισ.
Τα 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούν σε εξυγίανση 15 με 25 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Η γεμάτη εμμονές – εκατέρωθεν - κόντρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε συνδυασμό με την απρονοησία της ΕΚΤ και των ιθυνόντων του SSM και η φοβία των ελλήνων τραπεζιτών… στοίχησαν στις ελληνικές τράπεζες 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ.
Τα 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούν σε εξυγίανση 15 με 25 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Τα 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ πως προκύπτουν;
Τον Μάρτιο του 2018 το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε τιμή 96 μονάδες βάσης και στα μέσα Οκτωβρίου 2019 έχει φθάσει στις 121 μονάδες βάσης αντίστοιχα η απόδοση από 4,3% έχει υποχωρήσει στο 1,42%.
Η αύξηση με βάση τις τιμές του 10ετούς ομολόγου είναι 26%.
Αντιστοίχως τον Μάρτιο του 2018 το 25ετές ομόλογο είχε απόδοση 86 μονάδες βάσης και στα μέσα Οκτωβρίου 2019 έχει αναρριχηθεί στις 131,7 μονάδες βάσης δηλαδή αύξηση 50%.
Κατά μέσο όρο η αύξηση σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μεταξύ Μαρτίου 2018 και Οκτωβρίου 2019 ήταν 29%.
Γιατί η σύγκριση επικεντρώνεται στον Μάρτιο του 2018;
Γιατί εκείνη την περίοδο η Ελλάδα ξεκινούσε εκ νέου να διερευνά την έξοδο στις αγορές και τότε ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος επαίρεται ότι απέτρεψε το Grexit… τόνιζε ότι είναι λάθος η έξοδος στις αγορές.
Προφανώς και δεν υφίστατο θέμα αύξησης των ορίων αγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, όταν όπως αποκαλύπτεται ο Στουρνάρας ήταν αυτός που μπλόκαρε την αύξηση των ορίων στα έντοκα γραμμάτια που ήταν τα 15 δισεκ.
Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσακαλώτος τότε υπουργός οικονομικών να διαγνώσουν την ευκαιρία ώστε να δώσουν ένα όπλο στις ελληνικές τράπεζες να δημιουργήσουν εσωτερικό κεφάλαιο απέτυχαν… να δουν τις εξελίξεις στο κοντινό μέλλον.
Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ λόγω της κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να χαρίσει κανένα δώρο στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα έπαιρναν το πράσινο φως να αυξήσουν τα όρια αγοράς ομολόγων πέραν από 2,5 με 3 δισεκ. που αντιστοιχούν την τρέχουσα περίοδο… θα θεωρείτο με πολιτικούς όρους δώρο στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο Στουρνάρας ο οποίος διαφημίζει τον εαυτό του ότι απέτρεψε το Grexit – είναι ο μόνος που το υποστηρίζει – άρα θεωρεί τον εαυτό του γνώστη των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων απέτυχε να προβλέψει το ράλι στα ομόλογα.
Εκείνη την περίοδο υπήρχαν σαφείς προβλέψεις για επικείμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Η μοιραία κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ έπληξε τόσο την οικονομία, όσο και τις τράπεζες καθώς εάν μπορούσαν να αγοράζουν 20 δισεκ. ομόλογα – το όριο αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς λαμβάνει υπόψη τους τρέχοντες δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και το SREP – τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας –
Οι ελληνικές τράπεζες εάν διέθεταν 20 δισεκ. ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν μεταξύ Μαρτίου 2018 και Οκτωβρίου του 2020 να εγγράψουν έκτακτα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια τα κέρδη αυτά είναι εφάπαξ και σίγουρα χαμηλής ποιοτικής στάθμης.
Όμως με 2,5 με 3 δισεκ. έκτακτα έσοδα οι τράπεζες θα δημιουργούσαν εσωτερικό κεφάλαιο οπότε θα είχαν την δυνατότητα να εξυγιάνουν με αυτά τα 2,5 με 3 δισεκ. σχεδόν 15 με 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η Τράπεζα της Ελλάδος διαδραμάτισε άκρως αρνητικό ρόλο στο ζήτημα αυτό.
Η ΤτΕ δεν είναι ένας απολιθωμένος οργανισμός, παρακολουθεί την αγορά και οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας με όρους ικανότητας πρόβλεψης απέτυχαν.
Η αποτυχία πρόβλεψης σε συνδυασμό με την τυφλή εμμονή του Στουρνάρα – εν μέρει δικαιολογημένη – κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε μια ακραία εθνική, θεσμική και τραπεζική αστοχία.
Οι ελληνικές τράπεζες αντί να οπλιστούν, αφοπλίστηκαν, αδυνατώντας να δημιουργήσουν εσωτερικό κεφάλαιο.
Ευθύνη φέρει όμως και η ΕΚΤ ως αρμόδια θεσμική εποπτική αρχή, γιατί επίσης δεν διέγνωσε τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και δεν έδωσε κίνητρα στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους.
Η ΕΚΤ έδειξε απρονοησία, ήταν εμφανής η έλλειψη έγκυρης και έγκαιρης εκτίμησης για τις εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το επιχείρημα ότι λόγω PSI+ και του haircut στα ελληνικά ομόλογα οι τράπεζες στην Ελλάδα υπέστησαν κεφαλαιακή καταστροφή και η ΕΚΤ εύλογα είναι συντηρητική είναι έωλο.
Το bankingnews ήδη από τα τέλη του 2017 είχε θέσει στην ΕΚΤ με επίσημες ερωτήσεις εάν θα επιτραπεί η αύξηση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες και η απάντηση πάντα ήταν… δεν είναι της παρούσης.
Η φοβία των ελλήνων τραπεζιτών ήταν ο παράγοντας με την μικρότερη συμμετοχή στην απώλεια αυτών των 2,5 με 3 δισεκ. κερδών.
Η ΕΚΤ τόνιζε ότι δεν είναι της παρούσης αλλά φθάνοντας στο σήμερα… χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία.
Ακόμη και εάν απελευθερωθούν τα όρια κρατικών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει εξαντληθεί.
Το πάρτι τελείωσε, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε.
Εάν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αυτά τα 2,5 με 3 δισεκ. θα είχαν σήμερα όχι 75 δισεκ. αλλά 50 δισεκ. NPEs και θα ακολουθούσε και το σχέδιο Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες θα ήταν ένα μεγάλο βήμα εμπρός στην προσπάθεια εξυγίανσης.
Η ΤτΕ στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί η ΤτΕ είναι το αρμόδιο όργανο που προτείνει στην ΕΚΤ τέτοια ζητήματα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι τα θύματα.
Είναι παρατηρητές ενός ράλι στο οποίο δεν συμμετείχαν αν και εσχάτως έχουν σχεδόν πουλήσει όλα τους τα έντοκα οι ελληνικές τράπεζες από 8 δισεκ. που κατείχαν έχουν μειωθεί σε 2 με 2,5 δισεκ. και έχουν αυξήσει θέσεις σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Η ΤτΕ ως εποπτικός μηχανισμός, ως θεσμός που παρακολουθεί τις εξελίξεις, που λειτουργεί με όρους συστημικής ευστάθειας αποδείχθηκε απλά παρατηρητής των εξελίξεων…
Ο Στουρνάρας μιλάει για το Grexit και στο εύκολο… απέτυχε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης