Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ +0,27% στις 858 μον. – Εξαντλήθηκαν τα ανοδικά περιθώρια, επιφυλακτικοί οι ξένοι

tags :
Με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ +0,27% στις 858 μον. – Εξαντλήθηκαν τα ανοδικά περιθώρια, επιφυλακτικοί οι ξένοι
Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά δοκίμασε να υπερβεί, χωρίς επιτυχία την αντίσταση των 860-865 μονάδων - Τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα όσο δεν υπάρχουν καταλύτες .
(upd18) Ανοδικά έκλεισε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες και με τους αγοραστές να υπερέχουν στις δημοπρασίες.
Ειδικότερα στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,80% και η Eurobank +0,34%,  αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,06%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, τα κέρδη στον ΟΤΕ +1,84% και στην ΔΕΗ +1,66% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola -0,90% η οποία στις δημοπρασίες περιόρισε στο μισό τις αρχικές απώλειες.   
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΟΤΕ κατέγραψε σήμερα το υψηλό πάνω από 10 έτη με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 07/1/2009 στα 13,46 ευρώ.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις για το Brexit καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για το Brexit έως σήμερα Τρίτη 15/10 τα μεσάνυχτα προκειμένου αυτή να υποβληθεί και να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (17/10 και 18/10).
Γενικότερα όσο δεν υπάρχουν καταλύτες τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Ειδικότερα στις τράπεζες, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες
Στο επίκεντρο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καθώς αύριο 16/10 ξεκινάει η δημόσια εγγραφή έως 18/10 για το εταιρικό ομόλογο 150 εκατ. ευρώ 7ετούς διάρκειας με το εύρος απόδοσης να είναι από 2,6% έως 2,9%.
Επίσης ο όμιλος Jumbo ανακοίνωσε κέρδη 162,8 εκατ.ευρώ στη χρήση 2018/2019 με διανομή μερίσματος 0,47 ευρώ/μετοχή.
Στα 4,4 δισ. διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο του 2019 έναντι στόχου 1,46 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,523 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 γεγονός που οφείλεται στην είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.
Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε θετική τροχιά χωρίς μεγάλα όμως περιθώρια ανόδου  καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι αργή και παρά την αισιόδοξη νότα που επιχειρεί να προβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση τα προβλήματα είναι συστημικού χαρακτήρα και δεν θα επιλυθούν άμεσα.
Και ενώ το σχέδιο Ηρακλής αξιολογείται θετικά από τις αγορές και τους διεθνείς οίκους καθώς αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβληματικά δάνεια εντούτοις είναι ασαφές πόσες και με τι ύψους τιτλοποιήσεις θα συμμετάσχουν καθώς θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις..
Η επώδυνη αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες για να φθάσουν στο 3,5% τα NPEs στο μέσο όρο στην Ευρώπη  και να θεωρηθούν ξανά επενδύσιμες θα πρέπει να δαπανήσουν κεφάλαια που υπολογίζονται σε 8-10 δισεκ. ευρώ.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 24 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια, πολύ χαμηλής στάθμης μηχανισμούς παραγωγής εσωτερικών κεφαλαίων και 16 δισεκ. αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC που αποτελούν  υποχρέωση τους προς το ελληνικό δημόσιο.  
Οι τράπεζες έχουν αδύναμα κεφάλαια και το βασικό ζήτημα είναι το εξής πως θα αντλήσουν κεφάλαια καθώς είναι αδύνατο να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενώ με τα ομολογιακά tier 2, δανείζονται με υψηλά επιτόκια
Από την άλλη η ισχνότατη κερδοφορία τους θα πιεστεί ακόμη περισσότερο καθώς όσο μειώνονται τα NPEs θα μειώνονται και τα έσοδα εκ τόκων, οι τράπεζες λογιστικοποιούν έσοδα από κακά δάνεια.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,42% και το ιταλικό 10ετές στο 1,03%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 200 μονάδες βάσης ενώ  το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4162  μονάδες βάσης από 4170 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,12% και τον Γενικό Δείκτη -0,02%.
Περί τις 11:15 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ .. Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,59% και ο Γενικός Δείκτης +0,81%.
Λίγο πριν τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -1,86%....ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας - 1,27% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,34%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 824,65 μονάδες με άνοδο +0,26%.  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 858 μονάδες έχοντας υψηλό στις 862,80 μονάδες και χαμηλό στις 853,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,65 εκατ. ευρώ και όγκου 147 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 67,5 χιλ. τεμάχια αξίας 892 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 760 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 860-865 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 824 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 775-785 μονάδων και οι 750 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κλείσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Με βάση πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews σύντομα θα κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco έναντι 400-420 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει :
1) 100 εκατ. ευρώ  για το pillar που αφορά τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων
2) 50-60 εκατ. ευρώ  για το Cairo που αφορά την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56%
3) 250-260 εκατ.  για την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Εφόσον το deal κλείσει η Pimco που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό από 5,1% που κατέχει στην Eurobank στο 10% με 15%.
Για την Pimco το deal με την Eurobank για τα NPEs θα είναι απαρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας που θα οδηγήσει σε αύξηση ποσοστού στην Eurobank.
Από την άλλη το fund RWC asset advisors που είχε φθάσει να κατέχει το 5,2% της Eurobank σχεδόν έχει πουλήσει όλη την επενδυτική του θέση.
Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η αιτία που πιέστηκε κάποιο διάστημα σημαντικά η μετοχή της Eurobank.
Βέβαια ενώ το RWC αποχώρησε, αύξηση την επενδυτική του θέση το Capital Group στο 5,20%.
Τονίζεται ότι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Eurobank με ενεργή συμμετοχή είναι το Fairfax από τον Καναδά με ποσοστό 33%.

Η επικαιρότητα

Με ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2019, το βράδυ οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 το οποίο, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, έχει υποστεί βελτιώσεις σε κάποια μεγέθη κυρίως στο μέτωπο των εισπράξεων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και από κάποιες άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από τις νέες άδειες για τα καζίνο που θα εκδοθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα τον πήχη της ανάκαμψης για τον επόμενο χρόνο, μόλις στο 2,3% ενώ υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2,5% το 2020 από 1,9% - 1,8% το 2019
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή είναι διπλάσια από εκείνη για ανάπτυξη 1,4% στην ευρωζώνη και πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλέπουν για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί.
Από την άλλη το ΔΝΤ υποβαθμίζει στο 2% την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019 ενώ σταθερά στο +2,2% το ΑΕΠ το 2020
Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan, την ώρα που διατυπώνονται διεθνώς έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή ύστερα από τις πληροφορίες που θέλουν τουρκικά και συριακά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij που θεωρείται προπύργιο των Κούρδων μαχητών.
Εν τω μεταξύ, στην επιβολή δασμών ύψους 50% για τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων χάλυβα προχωρούν οι ΗΠΑ, δασμοί οι οποίοι είχαν μειωθεί τον Μάιο 2019, ενώ παράλληλα «παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας η αξία της οποίας αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο των κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία.
Από την άλλη, πυρά κατά των ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις που αποφάσισε ο πρόεδρος D. Trump κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει σχετικά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα (14/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου, όσο και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +1,87%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,56% στις 2991,05 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,09% στις 26498,50 μονάδες

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Θετικά εταιρικά μεγέθη γ' τριμήνου, κυρίως αμερικανικών τραπεζικών ομίλων, αλλά και νέα αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit και μάλιστα σήμερα 15/10 είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που ωθούν αρκετά υψηλότερα τις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +1,35%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακή πτώση -0,01%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται μεάνοδο +1,05%, ο S&P στο +1,07%, ο Nasdaq στο +1,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,42% (9,49 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με κέρδη έκλεισε τελικά η Εθνική ενώ οριακά υποχώρησε η Αlpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7560 ευρώ με άνοδο +0,80% με όγκο 2,45 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7180 ευρώ με πτώση -0,06% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,00 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8840 ευρώ με άνοδο +0,34% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4250 ευρώ με άνοδο +0,24%, με όγκο 379 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,98 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε ο ΟΤΕ στα υψηλά πάνω από 10 έτη

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, ΟΤΕ, Φουρλής, ΔΕΗ, Jumbo.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, TITC, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ
H Coca Cola έκλεισε στα 28,77 με πτώση -0,90% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με άνοδο +1,84% και αποτίμηση 6,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,07 ευρώ με άνοδο +1,66% και αποτίμηση 712 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,54 ευρώ  με άνοδο +0,42% και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,38 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,04 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,70  ευρώ με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,35 ευρώ με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3340 ευρώ με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,32 ευρώ με άνοδο +1,72% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1068 ευρώ με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,42% - Ακολουθούν την διεθνή τάση  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που ακολουθούν την διεθνή τάση.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,42%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,02%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,42% με το αμερικανικό 10ετές 1,75% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,38% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,37%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,32%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,03  μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 187 μονάδες βάσης από 189 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.162 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,00% ή 200 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,03% στις 15 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/10/2019 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης