Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το 2019, το χειρότερo έτος για τη διεθνή οικονομία μετά το 2009 - Στο 3% η ανάπτυξη

tags :
ΔΝΤ: Το 2019, το χειρότερo έτος για τη διεθνή οικονομία μετά το 2009 - Στο 3% η ανάπτυξη
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα
Η χειρότερη χρονιά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση μια δεκαετία πριν, θα είναι το 2019 για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ στις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη (World Economic Outlook).
Ειδικότερα, το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2019 στο 3% -το χαμηλότερο σημείο μετά το 2009- λόγω μια σειρά κινδύνων, όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, την αναδυόμενη επιβράδυνση της αγοράς και το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit.
Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις όσο αφορά την ανάπτυξη εντοπίζονται στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που βοήθησαν στη στήριξη της παγκόσμιας δραστηριότητας τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ορισμένες αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είδαν μόνο μικρές μειώσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους.
H επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, επεσήμανε ότι «το παγκόσμιο outlook παραμένει επισφαλής με μια συγχρονισμένη επιβράδυνση και αβέβαιη ανάκαμψη.
Image
Με ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη πολιτικής αλλά επιτακτική ανάγκη ώστε οι κυβερνήσεις να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, όχι να εγκαταλειφθεί.
Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν, διότι αυτή είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια, η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή και οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις των αναδυόμενων χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «εάν η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρήσει κάτω από το 2,5%, αυτό συνήθως σημαίνει ότι πολλές χώρες είναι σε ύφεση», ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.
Image

Τέλος, η ίδια επεσήμανε ότι «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση.
Θα πρέπει να συνδυαστεί με δημοσιονομική στήριξη όπου υπάρχει περιθώριο και η πολιτική δεν είναι ήδη τόσο επεκτατική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης