Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνει και στον δεύτερο κύκλο των 100 ημερών η κυβέρνηση

tags :
Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνει και στον δεύτερο κύκλο των 100 ημερών η κυβέρνηση
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσει σημαντικά νομοθετήματα
Συμπληρώνονται σήμερα 100 μέρες διακυβέρνησης από τη ΝΔ και η κυβέρνηση κάνει τον απολογισμό της αλλά ταυτόχρονα κοιτάει και τον προγραμματισμό των αντίστοιχων επόμενων ημερών.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσει σημαντικά νομοθετήματα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο η αποτίμηση του έργου του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμφανίσει θετικό πρόσημο.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη   Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2020. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική  ισορροπία.
Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως πλέον και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς φαίνεται, ανοίγει ο δρόμος για μέτρα ελάφρυνσης σε ότι αφορά το 2020 καθώς στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Σε αυτά μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται:

- Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,
- Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,  
- Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις
- Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
- Ψήφιση του αναπτυξιακού   νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή,   βιώσιμη,ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, την Τρίτη εισήχθη στη ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.
Ενώ, σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση, θα μειώσει δραστικά το φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.
Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
Στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης με τις επόμενες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται επίσης οι  οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου έτσι ώστε, όπως σημειώνουν εμφατικά κυβερνητικά στελέχη, να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Άλλωστε, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όπως υπολογίζεται, θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και μια συνολική παρέμβαση κατά την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, μετά την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινά σήμερα στη μία και μισή το μεσημέρι, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Για το σκοπό, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να υιοθετήσει κάθε γόνιμη πρόταση με απαράβατη προϋπόθεση, όπως επισημαίνεται, την αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.  
Μέχρι τα Χριστούγεννα επίσης, στην κυβέρνηση φιλοδοξούν και είναι προγραμματισμένο, να έχει ολοκληρωθεί το νέο εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας αλλά και η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα πανεπιστήμια.
Ό νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει την ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει την νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της, αναμένεται επίσης να περάσει πριν το τέλος του έτους.  
Το ίδιο προβλέπεται και για το νέο ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπροσθέτως, πριν την αυγή του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης