Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα αζήτητα 350 εκατ. ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

tags :
Στα  αζήτητα 350 εκατ. ευρώ  για την προστασία της πρώτης  κατοικίας.
Άφαντοι οι δανειολήπτες από τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας
Άφαντοι οι δανειολήπτες από τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
Η συμμετοχή τους είναι κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων που ανέρχεται στα επίπεδα  του 85% αφού ο αριθμός των αιτήσεων φθάνει μόλις τις 26.179.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από την 1 Ιουλίου που να σημειωθεί άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι τις 13 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα συνολικά 38.876 χρήστες.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 140 αιτήσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν στις τράπεζες .
Σε διάστημα 15 εβδομάδων έχουν δοθεί 17 προτάσεις για ρύθμιση σε δανειολήπτες εκ των οποίων μόνο οι 7 έγιναν αποδεκτές από τους ενδιαφερόμενους.
Οι δέκα προτάσεις θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικές και πιθανότητα οι υποθέσεις θα φτάσουν στα αρμόδια Δικαστήρια.
Η μικρή συμμετοχή, η οποία ακόμη δεν μπορεί να εξηγηθεί,  ενώ το διάστημα που απομένει είναι 76 ημέρες για την υποβολή της αίτησης.
Η αποστασιοποίηση των δανειοληπτών από τη διαδικασία της πρώτης κατοικίας  απελευθερώνει σημαντικά κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019  και του 2020.
Φέτος είχε προβλεφθεί κρατική δαπάνη ύψους 150 εκατ. ευρώ ως επιδότηση του στεγαστικού δανείου για τις κατηγορίες δανειοληπτών που απώλεσαν τα εισοδήματά τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης.   
Η νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας προέβλεπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα διέθετε κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ ως επιδότηση στεγαστικού δανείου.
Με τα έως τώρα δεδομένα δεν πρόκειται  να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ λόγω  έλλειψη  ενδιαφέροντος  και θα  παραμένουν αδιάθετα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αρμόδιος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού σε ενημέρωση που έκανε  σε δημοσιογράφους είπε ότι η πίστωση των 200 εκατ. ευρώ για το 2020 θα περιοριστεί μόλις σε 20 εκατ. ευρώ και η φετινή των 150 εκατ. ευρώ δεν θα  αξιοποιηθεί χάρη στους δανειολήπτες. 
Εκτίμησε ότι θα για το σκοπό αυτό θα διατεθούν μερικές χιλιάδες ευρώ.
 
Ποιοι δανειολήπτες δικαιούνται τηνεπιδότηση
 
Το ποσοστό της επιδότησης στεγαστικού  δανείου διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την εγκεκριμένη αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία θα τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου.
Στις περιπτώσεις όπου η ρύθμιση των οφειλών γίνει μέσω δικαστικής απόφασης, ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισαγάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης