Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στα ύψη το ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης σε ορίζοντα 12-18 μηνών - Δεν αρκεί η νομισματική στήριξη

tags :
Moody's: Στα ύψη το ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης σε ορίζοντα 12-18 μηνών - Δεν αρκεί η νομισματική στήριξη
H νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να ανακόψει αυτή την πορεία και ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση, αυξάνοντας τις δαπάνες
Για πολύ υψηλό κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας σε ορίζοντα 12-18 μηνών προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να ανακόψει αυτή την πορεία και ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων να αναλάβουν δράση, αυξάνοντας τις δαπάνες.
Μάλιστα, ο Zandi κάνει λόγο για «απαράδεκτα» υψηλό ρίσκο.
«Ακόμη και αν η ύφεση αποτραπεί, είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποδυναμωθεί σημαντικά», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
O μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η ύφεση, είναι να βρεθεί ταυτόχρονα λύση για μια σειρά από σημαντικούς  παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, όπως εξηγεί στο CNBC.  
Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, το Brexit και τη νομισματική πολιτική.
Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται άλλοι οικονομολόγοι, ωστόσο συμμερίζονται την άποψη του Zandi, ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποδυναμωθεί σημαντικά.
Ο Eswar Prasad, στο Πανεπιστήμιο Cornell, δηλώνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στήριξαν την ανάπτθξη σε πολλές οικονομίες, ωστόσο το κλειδί βρίσκεται στην ενίσχυση των επενδύσεων.
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3% για το 2019 και στο 3,4% για το 2020, από 3,2% και 3,5% που ήταν οι εκτιμήσεις του Ιουλίου.
Το Ταμείο απέδωσε την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας στην προστατευτική πολιτική και στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ισορροπημένης πολιτικής, προκειμένου να  αντιμετωπιστεί το ρίσκο.
Ο Zandi συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την οικονομία, ωστόσο εκτίμησε ότι πολλές μεγάλες οικονομίες δεν προτίθενται να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.
Εξήγησε ότι στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η διαμάχη Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για την έρευνα σε βάρος του προέδρου Donald Trump, δεν θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να προωθήσει σχέδια φοροελαφρύνσεων.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ενδεχομένως να διαθέτει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο δύσκολα η κυβέρνηση θα καταφέρει να νομοθετήσει για την αύξηση των δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης