Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφιβολίες για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα

Αμφιβολίες για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα
Στους Αμερικανούς αγρότες και ψηφοφόρους του, φαίνεται να στοχεύει ο Trump όταν μιλά για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα
Ο Donald Trump είχε ισχυριστεί ότι οι Κινέζοι θα αγοράσουν περισσότερα αγροτικά προϊόντα αξίας 40 έως 50 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Ο ισχυρισμός αυτός όμως, ακόμη δεν έχει επαληθευτεί.
Παρ' όλα αυτά η αγορά δεν φαίνεται να έχει πειστεί από αυτό και οι αβεβαιότητες για την αλήθεια του ισχυρισμού του Αμερικανού προέδρου εξακολουθούν να υφίστανται.
Η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει ένα χρονικό πλαίσιο ή ποσό για τις αγορές αυτές.
Η συμφωνία των Η.Π.Α. και της Κίνας φαίνεται ήδη θολή, ειδικά όσον αφορά την υπόσχεση της Κίνας να αυξήσει την αγορά αγροτικών προϊόντων της, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η πλευρά των ΗΠΑ, διά στόματος του ΥΠΟΙΚ S. Mnuchin, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν οι δασμοί σε αγαθά άνω των 150 δισ. δολαρίων, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, σε περίπτωση που δεν υπάρξει Οι Κινέζοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Κίνα θα αγοράσει μόνο τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ βάσει της ζήτησης και των τιμών της αγοράς. Περαιτέρω, τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο που η Κίνα έχει δαπανήσει για αυτές τις αγορές, σύμφωνα με αναφορές.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά τους ισχυρισμούς με τα αγορικά προϊόντα, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες αποτελούν σημαντική βάση ψηφοφόρων του.
Την Τρίτη 15/10 όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε «νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που απειλεί να στερήσει από την περιοχή το ειδικό οικονομικό καθεστώς που έχει παραχωρήσει η Ουάσινγκτον.
Στο Χονγκ Κονγκ επικρατεί οργή για την στάση της Κίνας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα θα λάβει αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ σε απάντηση στο νομοσχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης