Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «bear market» το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας

tags :
Σε «bear market» το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας
H «bear market» προχωρά ακάθεκτη στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι τοπικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν έντονα,
H «bear market» προχωρά ακάθεκτη στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι τοπικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν έντονα, με τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών να είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές.
Ο δείκτης Tadawul All Share καταγράφει απώλειες 20,5% τις τελευταίες 24 εβδομάδες.
Οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να παρουσιάσουν επιδείνωση των κερδών κατά το γ’  τρίμηνο του 2019 μετά από δύο διαδοχικές περικοπές των επιτοκίων από τη Σαουδική Αραβική Νομισματική Αρχή (SAMA) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Γενικά, οι προσδοκίες από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έχουν μειωθεί. Οι περικοπές των επιτοκίων είναι αρνητικές, αφού ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους είναι χωρίς κόστος και ο ρυθμός αύξησης των δανείων δεν είναι συναρπαστικός», ανέφερε ο Vrajesh Bhandari, διευθυντής χαρτοφυλακίου Al Mal Capital στο Reuters.
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ έχει επιβάλει μαζική έξοδο παγκόσμιων επενδυτών από τις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας από το καλοκαίρι.



Εγκαταστάσεις της Saudi Aramco σέχθηκαν επίθεση με πυραύλους cruise στις 14 Σεπτεμβρίου, πιθανώς ενορχηστρωμένη από το Ιράν, μια επίθεση που προκάλεσε απώλειες στον χρηματιστηριακό δείκτη Tadawul κατά 3,5%.
Ο δείκτης σημείωσε έπειτα άνοδο 7% από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, όπου ο δείκτης αντιστράφηκε και έκτοτε υποχώρησε 8% τις τελευταίες δέκα ημέρες.



Η Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο ThinkMarkets στο Λονδίνο, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι επενδυτές εμφανίζονται τρομαγμένοι έναντι των μετοχών της Σαουδικής Αραβίας δεδομένης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας αυτή τη στιγμή.
Η κατάρρευση του χρηματιστηριακού δείκτη Tadawul έρχεται ένα μήνα πριν η Aramco προετοιμάσει την IPO. Η νέα λίστα θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο της στις δημόσιες αγορές τον Νοέμβριο του 2019.
Οι μετοχές που είναι εισηγμένες  στο δείκτη Tadawul συμπεριλαμβάνονται και στον δείκτη MSCI Emerging Markets και τον δείκτη MSCI ACWI, επιτρέποντας στα passive funds να προχωρήσουν σε αθρόες πωλήσεις μετοχών εταιριών της Σαουδικής Αραβίας.



Και ενώ το ΔΝΤ μειώνει την εκτίμησή του για παγκόσμια οικονομία το 2019 σε 3%,  ενώ οι προβλέψεις του 2020 μειώθηκαν στο 3,4% από 3,5% - το χαμηλότερο από το 2009, οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε χαμηλότερη τροχιά μέχρι το 2020, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει την «bear market» στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης