Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βοηθήστε τις τράπεζες να αποκτήσουν όραμα – Η τωρινή zombie κατάσταση να εξελιχθεί σε θετική προοπτική αλλά ο δρόμος θα είναι επώδυνος

Βοηθήστε τις τράπεζες να αποκτήσουν όραμα – Η τωρινή zombie κατάσταση να εξελιχθεί σε θετική προοπτική αλλά ο δρόμος θα είναι επώδυνος
Όταν οι τράπεζες παρουσιάσουν μια νέα ιστορία, κεφαλαιακά τεκμηριωμένη και όχι ασάφειες και αερολογίες, τότε οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν σοβαρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μετά από 9 χρόνια τραπεζικής κρίσης – ήταν οικονομική που χτύπησε τις τράπεζες, δεν δημιούργησαν οι τράπεζες την κρίση – συνεχίζουμε να μιλάμε για εξυγίανση των τραπεζών, πως θα μειωθούν τα 75 δισεκ. NPEs.
Συνεχίζουμε να μιλάμε για το παρελθόν.
Όλα αυτά περιγράφουν μια κατάσταση zombie bank, τραπεζών που απλώς υπάρχουν συντηρούν κάποιες καταστάσεις, προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα τους αλλά δεν είναι αυτό το τραπεζικό σύστημα που θέλει η Ελλάδα.
Στο παρελθόν οι τραπεζίτες είχαν την δυνατότητα και κυρίως είχαν τις προϋποθέσεις να δημιουργούν οράματα, το όραμα της μαζικής πιστωτικής επέκτασης, το όραμα των Βαλκανίων και της περιφερειακής ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.
Όταν η Εθνική αγόρασε την Finansbank – το deal με οικονομικούς όρους αποδείχθηκε λάθος – με όρους όμως οικονομικής διπλωματίας η Ελλάδα αγόραζε μια τουρκική τράπεζα.
Οι τραπεζίτες είχαν ένα story να διηγηθούν, ήταν πειστικό και κυρίως εφαρμόσιμο.
Μιλούσαν επί πραγματικών γεγονότων.
Φθάνοντας στο σήμερα, λίγες πρωτοβουλίες όπως της Eurobank και άλλων τραπεζών με νέα δανειακά προϊόντα αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν όραμα.
Ποιο είναι το όραμα των τραπεζών σε 2-3 χρόνια, το όραμα θα είναι αυτό που θα δημιουργήσει αξιόλογες χρηματιστηριακές υπεραξίες.
Σήμερα όπως έχουμε αναλύσει οι τράπεζες είναι πανάκριβες χρηματιστηριακά.
Οι επενδυτικοί οίκοι προβαίνουν σε αναβαθμίσεις όχι γιατί πιστεύουν τις αναβαθμίσεις αλλά γιατί ποντάρουν να πάρουν δουλειές από τις ελληνικές τράπεζες.
Ποιο είναι το όραμα;
Δεν είναι όραμα να εξυγιανθούν οι τράπεζες γιατί η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι όλες οι άλλες τράπεζες στην ευρωζώνη είναι εξυγιασμένες, γιατί να προτιμηθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Η μείωση των NPEs από 75 δισεκ. σε 6-7 δισεκ. ή από 43% στο 3,5% του συνόλου των δανείων είναι ένας καλοδεχούμενος στόχος αλλά δεν είναι όραμα.
Δεν είναι όραμα γιατί για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, να φθάσουν οι ελληνικές τράπεζες στο 3,5% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης στα NPLs θα πρέπει να δαπανήσουν κεφάλαια.
Όπως έχουμε αναλύσει εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες αποφάσιζαν να μειώσουν τα NPEs σε 3,5% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης θα απαιτούνταν 8 δισεκ. κεφάλαια… κεφάλαια που δεν έχουν.
Άρα για να βρούμε το όραμα θα πρέπει να δούμε τι δεν έχουν οι τράπεζες.
-Δεν έχουν ποιοτικά κεφάλαια, 24 δισεκ. tangible book εκ των οποίων 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC
-Δεν έχουν αξιόλογα έσοδα, οι πηγές κερδοφορίας είναι περιορισμένες.
Αν χωρίσουμε τις ελληνικές τράπεζες σε καλές και κακές θα διαπιστωθεί ότι οι bad banks είναι 75 δισεκ. τα υγιή δάνεια 98 δισεκ. οπότε τα 75 δισεκ. θα μειωθούν και τα 98 δισεκ. πρέπει να αυξηθούν.
Δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα οι δύο κινήσεις πρώτα πρέπει να εξυγιανθούν και μετά να αναπτυχθούν.
Για να αναπτυχθούν τι χρειάζονται;
Ας υποθέσουμε – θεωρούμε ότι τα νέα κεφάλαια είναι απαραίτητα όχι απλή υπόθεση εργασίας – ότι οι τράπεζες έβρισκαν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου πως θα διοχέτευαν το σύστημα με δάνεια;
Κορυφαίος και πολύ έμπειρος τραπεζίτης δηλώνει ότι πλέον το τηλέφωνο δεν χτυπάει, οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται, όσοι πήραν δάνειο, το πήραν και τέλος.
Η ζήτηση είναι στο ναδίρ.
Ακόμη αναζητούμε το όραμα.
Για να αναζητήσουμε το όραμα πέραν της ανάλυσης του τι λείπει από τις τράπεζες θα πρέπει να δούμε και την θετική τους πλευρά.
Έχουν δύο ειδών μετόχους.
Τους ιδιώτες που ούτε να ακούσουν για αυξήσεις κεφαλαίου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ που κατέχει ποσοστά στις τράπεζες (40,3% στην Εθνική, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 10,98% και στην Eurobank 1,34%).
Το ΤΧΣ ή εάν το Ταμείο ενταχθεί στο υπερταμείο κάποιαν στιγμή θα πρέπει να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες.
Για να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον οι τραπεζικές μετοχές θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν αναπτυξιακό όραμα, άρα οι μετοχές να ανακάμπτουν και να διανείμουν μέρισμα.
Τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει ακόμη τουλάχιστον.
Το stress tests του Ιουλίου 2020 – που δεν θα δημοσιευθούν – έχει δύο αναγνώσεις
Η μια η θετική ότι οι παραδοχές οι μακροοικονομικές για το 2020 είναι καλύτερες από αυτές του 2018 οπότε όλες οι τράπεζες θα τα περάσουν.
Η άλλη η αρνητική λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν όχι με βάση την ιδιαιτερότητα τους στα NPEs αλλά με όρους ευρωπαϊκούς.
Τι σημαίνει αυτό θα το μάθουμε στην πορεία.
Κάποιοι τολμούν να αναφέρουν ότι στο τέλος του 2020 οι μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα από 4 θα έχουν μειωθεί σε 3.
(Δεν είμαστε οπαδοί αυτής της άποψης άλλο εάν αναφέρεται από πολύ έμπειρους τραπεζίτες).
Ακόμη το όραμα αναζητείται.
Για να αποκτήσουν οι τράπεζες όραμα θα πρέπει να περάσουν από ένα ακόμη στάδιο επώδυνο, όπου και κεφάλαια θα χρειαστούν και νέες μειώσεις προσωπικού θα υλοποιήσουν, πρώτα θα συρρικνωθούν και μετά θα αναπτυχθούν.
Π.χ. στις bad banks που δημιουργούνται θα μεταφερθούν 1200 άτομα στην Πειραιώς – είναι λιγότερα τώρα αλλά ο στόχος είναι να φθάσουν στους 1200 – στην Alpha bank 500 με 700 άτομα και στην Eurobank επίσης 1200 άτομα.
Ακόμη το όραμα αναζητείται.
Στην ανάλυση των επώδυνων παραμέτρων δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το εξής.
Οι Eurobank και Alpha bank επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο τιτλοποιούν επωμιζόμενες κεφαλαιακή ζημία συνολικά 2 με 2,5 δισεκ.
Οι άλλες τράπεζες που δεν θα υλοποιήσουν ανάλογα σχέδια σοβαρής μείωσης των NPEs πως θα αντιμετωπιστούν από τις αγορές;
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει εκεί να εστιάσει να βοηθήσει ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να αποκτήσουν όραμα.
Να αφήσει τα παρασκήνια και ας βγει στο προσκήνιο όχι όμως με αλλότριους στόχους και αλλότριες επιδιώξεις.
Μπορεί να μην αρέσει αυτό αλλά ο Στουρνάρας είναι πλέον ξεπερασμένος, παλαιομοδίτης έχει μείνει στα παλαιά χρόνια της ίντριγκας του ΠΑΣΟΚ.   
Το συμπέρασμα είναι ότι το όραμα ακόμη αναζητείται για τις ελληνικές τράπεζες.
Η έλλειψη ορατότητας για το όραμα δημιουργεί εμπόδια και στην επενδυτική ορατότητα.
Όταν οι τράπεζες παρουσιάσουν μια νέα ιστορία, κεφαλαιακά τεκμηριωμένη και όχι ασάφειες και αερολογίες, τότε οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν σοβαρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όταν οι ιδιώτες μέτοχοι κληθούν να επενδύσουν νέα κεφάλαια σε αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου τότε θα έχει νόημα ο τραπεζικός κλάδος.
Για την ώρα λίγα λεπτά του ευρώ αρκούν… αυτό δεν λέγεται όραμα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης