Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας για κατάπαυση πυρός στη Συρία: Να δούμε τι από αυτά που προβλέπονται θα εφαρμοστεί

Δένδιας για κατάπαυση πυρός στη Συρία: Να δούμε τι από αυτά που προβλέπονται θα εφαρμοστεί
Καλύτερα έτσι παρά να χάνονταν ανθρώπινες ζωές, να είχαμε πρόσφυγες και πολεμική σύγκρουση στην περιοχή μας είπε ο κ.Δένδιας
Την θέση ότι θα πρέπει να δούμε τι από αυτά που προβλέπονται στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα εφαρμοστεί διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας αναφερόμενος στα όσα συμφώνησαν Erdogan και Pence.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε πως «πρέπει να δούμε τι από αυτά που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας θα εφαρμοστεί», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να βιάζεται σε αυτά τα πράγματα, απεναντίας πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση.
Τι θα σημάνει αυτό το πράγμα είναι πολύ νωρίς να το πούμε.
Πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, ώστε να διαπιστωθεί πώς θα εξελιχθεί.
Όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να βρει τρόπους διεξαγωγής διαλόγου, αλλά δεν θα συρθεί να συζητήσει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
«Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την Ελλάδα ελάσσονα από αυτή που την παραλάβαμε.
Θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει.
Όμως ούτε λεονταρισμούς ούτε φωνές.
Ευθεία εξήγηση απέναντι στην τουρκική πλευρά, ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι είναι κατά την άποψη μας το διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας.
Και αέναη, διαρκής προσπάθεια να βρούμε συμπτώσεις απόψεων» επεσήμανε ο κ.Δένδιας, τονίζοντας πως ο σημερινός πρωθυπουργός «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να βρει η Τουρκία αν ψάχνει να βρει ειλικρινή συνομιλητή, στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών συμφερόντων».
«Το λέω στους φίλους μας και το λέω και στους όχι τόσο φίλους μας.
Οφείλουμε να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Δεν είμαστε μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα που εξαρτάται από τον άνεμο, την τύχη, τις θελήσεις του όποιου μας επιβουλεύεται.
Έχουμε σημαντικές δυνατότητες, έχουμε επιβιώσει χιλιάδες χρόνια.
Αισθάνομαι ότι την Τουρκία τη βλέπουμε ως ίσος προς ίσον, στα μάτια και ευθέως, με σεβασμό, με ευχή να πάει καλά, να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσει σε επαφή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να απολαμβάνουν οι πολίτες της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης, το επίπεδο ζωής που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης.
Τα εύχομαι όλα αυτά για την Τουρκία, να γίνουμε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, αλλά την Τουρκία τη βλέπουμε στα ίσα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας, είμαστε όμως μια χώρα η οποία έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
«Θα ήταν μεγάλη αφέλεια, ανοησία μας η στρατιωτικοποίηση των κρίσεων με την Τουρκία.
Αυτό ίσως επιδιώκει η άλλη πλευρά πολλές φορές, να μας οδηγήσει σε τέτοια αντιμετώπιση που τελικά οδηγεί τους συμμάχους και τους φίλους μας, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να μας βλέπουν και τους δύο σαν καβγατζήδες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουν με ίσες αποστάσεις» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι αγκυροβολημένη στο διεθνές δίκαιο, στις υπάρχουσες συνθήκες και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι σε αυτή τη βάση συζητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης