Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Διχασμένη η ΕΚΤ

Capital Economics: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Διχασμένη η ΕΚΤ
Με την παγκόσμια ανάπτυξη να έχει επιβραδυνθεί στο 3% από 4%, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012
Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, προειδοποιεί η Capital Economics σε έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές.
Με την παγκόσμια ανάπτυξη να έχει επιβραδυνθεί στο 3% από 4%, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.
Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021 αλλά θα είναι μέτρια, με την παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται στην περιοχή του 3%.
Τα απογοητευτικά στοιχεία του Οκτωβρίου προκάλεσαν νέες ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο η Capital Economics εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης.
Άλλο ένα σημείο κλειδί είναι η υποαπόδοση των ανεπτυγμένων οικονομιών έναντι των αναδυόμενων, εικόνα η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί.
Η αδύναμη κερδοφορία, η αβεβαιότητα για τον εμπορικό πόλεμο - ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί - και το Brexit, δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις.
Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της καταναλωτικής δαπάνης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.
Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα χαλαρώσει περαιτέρω, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους.
Δεδομένης της έλλειψης δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών, η στήριξη από τη νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 2,5% στο δ΄τρίμηνο του 2019, πριν ανακάμψει σταδιακά το 2020.

Image

Διχασμένη η ΕΚΤ με την οικονομία να επιβραδύνεται

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, οι αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένη ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται.
Με την ΕΚΤ να έχει προχωρήσει πρόσφατα σε μείωση του επιτοκίων καταθέσεων και επανέναρξη του QE, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.
Αυτό θα δώσει χρόνο στην Christine Lagarde - η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο - να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 30 μονάδες βάσης το 2020 και θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης