Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Υποκριτική η στάση της ΕΕ σε Β. Μακεδονία και Αλβανία - Απούσα η ΕΕ από τη Συρία

FAZ: Υποκριτική η στάση της ΕΕ σε Β. Μακεδονία και Αλβανία - Απούσα η ΕΕ από τη Συρία
Εάν υπάρχει τελικά κάποιος νικητής στη Συρία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας αυτός είναι ο δικτάτορας Assad
H Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «υποκριτική στάση της Ευρώπης απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Συμβουλίου Κορυφής για την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών που μπλόκαρε η Γαλλία.
«Η απόφαση των Βρυξελλών να μην ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες δεν είναι μόνο ενάντια στα συμφέροντά τους, αλλά και εναντίον αυτών της ΕΕ» παρατηρεί ο σχολιαστής.
«Πόσο πολύτιμη είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στα Βαλκάνια για ολόκληρη των Ευρώπη, ξαναθύμισε η συζήτηση για τους πολέμους της δεκαετία του 90 με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Peter Hanke. Βέβαια, δεν μας απειλούν νέοι πόλεμοι, αλλά η προσέγγιση της περιοχής στην ΕΕ είναι μακροπρόθεσμα η καλύτερη πρόληψη… Με την χθεσινή απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής η ΕΕ αθέτησε την υπόσχεσή της απέναντι στην Β. Μακεδονία και την Αλβανία».

Υποκριτική η στάση της Ευρώπης

Με τη γνωστή επικριτική του διάθεση, ο γερμανικός τύπος επιχειρεί και σήμερα να «αναδείξει» νικητές και ηττημένους της εκεχειρίας υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, διάρκειας λίγων ημερών με τους Κούρδους, αλλά και των στρατιωτικών επιχειρήσεων που προηγήθηκαν στην βόρεια Συρία.
«Εάν υπάρχει τελικά κάποιος νικητής, αυτός είναι ο δικτάτορας Assad» υποστηρίζει ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung.
«Το πώς θα εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στον προαιώνιο εχθρό του, την Τουρκία, είναι ανοιχτό. Για την Τουρκία ωστόσο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει σημείο συνεννόησης με τους Κούρδους, ακόμη και για την εσωτερική της ειρήνη, πριν ανοίξουν νέα μέτωπα. Erdogan και Trump φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την καταστροφή που προκάλεσαν στη Συρία». Τι είναι όμως εκείνο που ένωσε τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Ρωσία; «Ο φόβος από την είδηση ότι οι τζιχαντιστές του ISIS εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή για να διαφύγουν» δίνει την απάντηση ο ίδιος αρθρογράφος. «Όμως, τι ακριβώς πέτυχαν ο Pence με τον Erdogan μετά από διαπραγματεύσεις τεσσεράμισι ωρών; Το ό,τι τα όπλα θα σιγήσουν για 150 ώρες πρέπει κανείς να το χαιρετίσει γιατί δίνει ανάσα στους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία έκαναν τη συμφωνία χωρίς τον δικτάτορα της Δαμασκού που δεν θέλει να ανεχθεί τουρκικά στρατεύματα σε συριακό έδαφος» επισημαίνει ο γερμανός σχολιαστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης