Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε μείωση κόστους και business models εστιάζουν οι τραπεζίτες - Προτεραιότητα το σχέδιο «Ηρακλής»

tags :
Σε μείωση κόστους και business models εστιάζουν οι τραπεζίτες - Προτεραιότητα το σχέδιο «Ηρακλής»
Οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για το επόμενο διάστημα
Στις στρατηγικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που συμμετείχαν στο 11ο Risk Management & Compliance Forum που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ,  εστιάζοντας στην εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" που σκοπό έχει να τις βοηθήσει να μειώσουν τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά στους ισολογισμούς τους, στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν.
Κατά τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι κκ Χ. Μεγάλου, Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Π. Μηλωνάς, Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Α. Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Δ/νων Σϋμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Alpha Bank, Θ. Καλαντώνης, Αναπληρωτής Δ/νων Συμβουλος της Eurobank  και συντόνιζε ο κ. Martin Czurda, Δ/νων Σύμβουλος του ΤΧΣ, συμφώνησαν ότι οι τράπεζες μέσω του σχεδίου "Ηρακλής" θα καταφέρουν μετά από τόσα χρόνια την αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους και την προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα .
O κ. Μεγάλου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι με την έγκριση του ΤΧΣ της συμφωνίας της Τρ. Πειραιώς με την Intrum, για την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, γίνεται η αρχή λειτουργίας μιας δραστήριας αγοράς, όπως θα είναι από δω και πέρα η αγορά των NPΕs.
Ο κ. Θεοδωρίδης της Αlpha Bank, τόνισε από την πλευρά του ότι το σχέδιο "Ηρακλής" είναι πολλά υποσχόμενο και θα βοηθήσει τις τράπεζες μετά από τόσα χρόνια να απεμπλακούν από τα NPΕs και να προχωρήσουν στον ανασχηματισμό τους.
Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως είπε, είναι η ύπαρξη του αναβαλλόμενου φόρου σε σημαντικό ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και ο κίνδυνος μετατροπής του σε μετοχές υπέρ τους δημοσίου, που αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια γρήγορης επίλυσης του προβλήματος των NPEs, ιδίως τώρα που χρειάζεται επιτάχυνση με γρήγορες λύσεις.
Ο κ. Καλαντώνης της Eurobank, ανέφερε ότι η διαχείριση των δανείων βρίσκεται σε καλή πορεία.
"Η πώληση τους σε εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι επιλογή, διότι οι εξωτερικές εταιρείες εστιάζουν σε αυτό και σχεδιάζουν τεχνικές που κινητοποιούν τους εργαζόμενούς τους, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα στις τράπεζες".
Κατά τη σύντομη τοποθέτηση του ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Π. Μυλωνάς  ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε μια προσπάθεια ανασχηματισμού, αλλαγής της κουλτούρας της και εφαρμογής ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που δεν θα εστιάζει μόνο στις καταθέσεις, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες όπως ενίσχυση της αγοράς των δανείων και των υπηρεσιών διαχείρισης διαθεσίμων.
Τόνισε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της τράπεζας είναι ανάπτυξη του κλάδου λιανικής τραπεζικής, ο οποίος θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατ επέκταση αγοράς στεγαστικών δανείων, μεταξύ άλλων.
Οι επικεφαλής των τραπεζών συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία στις τράπεζες, ούτως ώστε να περιοριστούν τα κόστη ακόμα περισσότερο. Ειδικότερα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι έχουν ήδη μειωθεί υποκαταστήματα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία παραρτημάτων που θα παρέχουν μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες.
"Οι τράπεζες πρέπει να βρουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας", τόνισε. Ο κ. Καλωντώνης, σχολίασε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν τον ψηφιακό μονόδρομο, αλλά ένα υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει και τη φυσική παρουσία.
Σε πολλά σημεία των ομιλιών έγινε αναφορά στο στόχο αύξησης της κερδοφορίας, στην εφαρμογή των bussiness models των τραπεζών, και στην προσαρμογή τους στην ψηφιακή τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης