Μητσοτάκης: Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για μία 3ετία - Διαθέτουμε σχέδιο για επιτάχυνση της ανάπτυξης - Θα στηρίξουμε τη μείωση των NPLs

Μητσοτάκης: Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για μία 3ετία - Διαθέτουμε σχέδιο για επιτάχυνση της ανάπτυξης - Θα στηρίξουμε τη μείωση των NPLs
Ομιλία του πρωθυπουργού σε ημερίδα του Economist
Την απόλυτη πίστη του ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποίησε το γνωστό περιοδικό «Economist».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, πλήρως, σελίδα μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, καθώς η χώρα πέραν όλων των άλλων κατόρθωσε να νικήσει τον λαϊκισμό, ενώ μόλις τρεις μήνες μετά τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν ότι υπάρχει σαφής ανάκαμψη και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
«Η Ελλάδα αποτελεί μία θετική εξαίρεση όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής σταθερότητας αλλά και στην οικονομία, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι υπάρχει ένα τρίγωνο, στην πρώτη πλευρά υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη η δημοσιονομική πολιτική, ενώ στην τρίτη η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανακτήσουν τον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μία προσπάθεια την οποία η κυβέρνηση είναι απόλυτα έτοιμη να στηρίξει.
«Το σχέδιό για την οικονομία θα το απεικόνιζα ως ένα τρίγωνο, που στη μια πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και στην τρίτη οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», είπε.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το αναπτυξιακό σχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή περιλαμβάνει διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές».
Ξεκαθάρισε ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη χώρα και οδήγησε στην κρίση είναι σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς η ανάπτυξη με δανεικά δεν μπορεί να έχει διάρκεια.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτό του Ελληνικού, για το οποίο είπε ότι θα ξεκινήσει στους πρώτους μήνες του 2020, αλλά και στις επενδύσεις που, ήδη, υπάρχουν στην Ελλάδα και τις οποίες στηρίζει πλήρως η κυβέρνηση, όπως αυτές των Eldorado Gold και Cosco, ενώ αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
«Επενδύσεις ξεμπλοκάρουν,  π.χ Ελληνικό, η πιο μεγάλη επένδυση της χώρας προχωρά, η Eldorado Gold, λειτουργεί και πάλι, καθώς επιταχύναμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, η Cosco καθώς ύστερα από γόνιμες συζητήσεις το έργο προχωρά», τόνισε.

Αναστολή του ΦΠΑ

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.
«Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.
Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.
Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων

Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
«Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις.
Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενέργεια και Υποδομές - Αγορά εργασίας και φορολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.
Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους.
«Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας.
Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη» τόνισε.
Μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική χαρακτήρισε κλειδί της τη μειωμένη φορολογία, για επιχειρήσεις και πολίτες.
Όπως τόνισε, ήδη το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις πέφτει από το 28% στο 24% και, μετά, στο 20%, στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% στο 5% ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας.
Στα φυσικά πρόσωπα ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% ενώ δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες οικογένειες και στα παιδιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα γίνει, όπως είπε με τρεις τρόπους.
Πρώτον, μέσα από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ.
Διευκρίνισε πάντως πως η συμβολή του στα δημόσια έσοδα θα αυξηθεί με μία πιο δίκαιη κατανομή, περιλαμβάνοντας και περιοχές που, μέχρι τώρα, φορολογούνταν ελάχιστα.
Δεύτερον, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και τρίτον εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινωνική δικαιοσύνη θεμελιώδη για την πολιτική της κυβέρνησής του λέγοντας πως στόχος του είναι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών.

Το τραπεζικό σύστημα και το σχέδιο «Ηρακλής»

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.
Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν.
Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.
«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου.
Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης.
Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.
Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα.
Δεν αντιπολιτευόμαστε ..την αντιπολίτευση.
Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο.
Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες.
Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS