Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μόνο εάν η Ελλάδα προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πετύχει ανάπτυξη 2% το 2020

tags :
Scope: Μόνο εάν η Ελλάδα προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πετύχει ανάπτυξη 2% το 2020
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριες οικονομικές προκλήσεις, μία από τις οποίες είναι η μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα υπερβεί το 2% ετησίως χωρίς την ουσιαστική αναζωογόνηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, αναφέρει ο γερμανικός οίκος Scope, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σημερινής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της υποσχέσεων.
Μόλις δύο ημέρες μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, ο ίδιος οίκος επανέρχεται και αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει τα τελευταία δύο χρόνια, αν και η ανάπτυξη κυμάνθηκε μεταξύ 1,5% και 2,0%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Πλέον, ο Scope αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος, και ελαφρώς αυξημένο σε περίπου 2,0% το 2020.
"Από την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο, μπορούμε να δούμε την ανανεωμένη αισιοδοξία όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, η οποία αντανακλάται στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και στις αυξημένες τιμές εμπορικών και οικιστικών ακινήτων", αναφέρει ο Jakob Suwalski, αναλυτής στη Scope.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Scope αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε BB από BB- προηγουμένως, με θετική προοπτική στις 18 Οκτωβρίου, με βάση τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης διατηρησιμότητας του χρέους της χώρας και την προοπτική μιας σταθερής, προσανατολισμένη προς τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση.
"Οι πρόσφατες και προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους".
Η Scope αναμένει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 140% περίπου του ΑΕΠ έως το 2024 από 181,1% το 2018.
Μετά από χρόνια παρατεταμένης λιτότητας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό στις επενδύσεις - έλλειψη δαπανών για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, των υποδομών και της πνευματικής ιδιοκτησίας - με εγχώριες επενδύσεις που ανέρχονται μόλις στο 10% του ΑΕΠ, ισοδύναμες με το ήμισυ των επιπέδων πριν από την κρίση.
"Αυτό το κενό επενδύσεων επηρεάζει την οικονομική δυναμική της Ελλάδας, ιδιαίτερα δεδομένης της επιβάρυνσης που προκαλείται από την κρίση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, γεγονός που διασφαλίζει ότι η πραγματική οικονομία εξαρτάται από τις επενδύσεις από το εξωτερικό", προσθέτει.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριες οικονομικές προκλήσεις, μία από τις οποίες είναι η μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση και καθυστερεί την ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.
Το πρόσφατα εγκριθέν πρόγραμμα αντιμετώπισης των NPLs, γνωστό ως "Hercules", θα βελτιώσει την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση.
Ένα ανεξάρτητα διαχειριζόμενο όχημα θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.
Το ελληνικό κράτος θα παράσχει δημόσια εγγύηση για τα ανώτερα, λιγότερο επικίνδυνα, τμήματα των τιτλοποιημένων πακέτων.
Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς οι εγχώριες αποταμιεύσεις είναι ανεπαρκείς για την παροχή της επένδυσης που χρειάζεται η οικονομία.
«Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, με τον Μητσοτάκη να προχωράει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου και την πώληση μεριδίου 30% στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», επιβεβαιώνει ο Scope.
Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να εξισορροπήσει την οικονομία προς ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που επωφελείται επίσης από τις εξαγωγές.
"Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα.
Ενώ η ΕΚΤ διατηρεί την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, παρέχοντας ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, οι ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας", καταλήγει ο Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης