Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιες λύσεις έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο για τις καταπτώσεις των εγγυήσεων

tags :
Ποιες λύσεις έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο για τις καταπτώσεις των εγγυήσεων
Ποιο είναι το πλαίσιο
Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων ήλθαν στην επιφάνεια με βάση τη συζήτηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι τραπεζίτες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης..
Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες  (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κλπ)  αλλά και σε επαγγελματικές (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ) τα οποία στην πλειονότητά τους καταγγέλθηκαν όμως οι τράπεζες δεν έχουν λάβει προβλέψεις επί των δανείων αυτών και τούτο διότι τα έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τα δάνεια αυτά αλλά ούτε και έχει αντικαταστήσει την εγγύηση.
Ετσι λοιπόν ή οι τράπεζες θα λάβουν προβλέψεις ή το Δημόσιο θα κληθεί να αντικαταστήσει τις εγγυήσεις που κατέπεσαν.
Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό χρονίζει, οι θεσμοί δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή των εγγυήσεων αυτών και οι τράπεζες ενόψει stress tests πρέπει να βρουν λύση.
Το θέμα αφορά  περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες, και υπολογίζεται πως μόνον ένα 8% αυτών έχει αποπληρωθεί.
Η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια από τα δάνεια αυτά υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ ωστόσο κοινωνικά και άλλα κριτήρια δυσκολεύουν τους πλειστηριασμούς επί των ενεχύρων.
Ενόψει stress tests το Δημόσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αν και το κόστος των εγγυήσεων είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εγγυήσεις αυτές υπό την άδεια των θεσμών.
Αν πάντως οι εγγυήσεις δεν αποπληρωθούν οι τράπεζες είναι δύσκολο να αναλάβουν την ευθύνη αναχρηματοδότησης της οικονομίας και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα stress tests καθώς θεωρητικά να υποχρεωθούν σε προβλέψεις τουλάχιστον 700-800 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς κυρίως η δεύτερη από χορηγήσεις της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ που έχει ενσωματώσει.
Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds και στις εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Φυσικά δεν περιλαμβάνονται ούτε στο νέο πλαίσιο προσωρινής προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε μια σχετικά πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό και τις τράπεζες είχε συζητηθεί  η χρήση ενός τμήματος  από το «ταμειακό απόθεμα ασφαλείας», δηλαδή από την τελευταία δόση του δανείου που έχει χορηγήσει ο ESM στο ελληνικό Δημόσιο στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και τώρα παραμένει αναξιοποίητο και άτοκο σε ειδικό λογαριασμό.
Τα χρήματα θα επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία μέσα από χορηγήσεις.
Το θέμα όμως θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει συζητήσει το θέμα με τους θεσμούς, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο με την αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης