Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ο Draghi φεύγει, τα χαμηλά επιτόκια μένουν - Υπό πίεση η Lagarde

Capital Economics: Ο Draghi φεύγει, τα χαμηλά επιτόκια μένουν - Υπό πίεση η Lagarde
Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi αποχαιρέτισε τους συναδέλφους του στην τελευταία συνεδρίαση υπό την προεδρία του, ωστόσο οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι τα χαμηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και επανέναρξη του QE άνοιξαν τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του αρνητικού outlook για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα και την έλλειψη δημοσιονομικής στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική δεν αποτέλεσε έκπληξη, με το διοικητικό συμβούλιο να παραμένει διχασμένο ως προς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Το ευρώ και η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωσαν οριακή άνοδο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Mario Draghi, προτού υποχωρήσουν ξανά στο -0,40% και 1,11 δολ. αντίστοιχα.

Image
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε στις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μαζί με τουλάχιστον δύο μέλη του ΔΣ (Benoit Coeure και Sabine Lautenschläger), διαφώνησαν με τα νέα μέτρα.
Παρόλα αυτά, με την οικονομική ανάπτυξη να αποδυναμώνεται περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα και την έλλειψη δημοσιονομικής στήριξης, η πίεση στην Christine Lagarde για τη λήψη νέων μέτρων χαλάρωσης, αναμένεται να αυξηθεί.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 30 μονάδες βάσης το 2020, στο -0,8%, καθώς και στην αύξηση της αγοράς ομολόγων στα 30 δισ. μηνιαίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης