Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Gatestone Institute: Η Πορτογαλία δεν είναι πλέον η όαση της Ευρώπης

Gatestone Institute: Η Πορτογαλία δεν είναι πλέον η όαση της Ευρώπης
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εθνικιστικό εισήλθε στο Κοινοβούλιο από τότε που η Πορτογαλία έγινε δημοκρατία το 1974.
Το λαϊκό κύμα της Ευρώπης έφθασε και στην Πορτογαλία αναφέρει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του το Gatestone Institute.
Ένα κόμμα της Πορτογαλίας που ονομάζεται Chega και θεωρείται εθνικοπατριωτικό, εξασφάλισε θέση στο Κοινοβούλιο, αφού κέρδισε πάνω από 65.000 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου 2019.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εθνικιστικό εισήλθε στο Κοινοβούλιο από τότε που η Πορτογαλία έγινε δημοκρατία το 1974.
Ο ηγέτης του Chega André Ventura, ένας 36χρονος καθηγητής και ενασχολούμενος με τα αθλητικά, διεξήγαγε εκστρατεία με θέμα το νόμο και την τάξη, διακηρύσσοντας την αντίθεση του τόσο στην πολιτική ορθότητα όσο και στην επιβολή του πολιτιστικού μαρξισμού.
Ένα κύμα δυσαρέσκειας προς τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει προς τα αριστερά σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κατευθύνθηκε προς το εθνικιστικό κόμμα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 36,3%.
Η κεντροδεξιά κατέλαβε το 27,8%, το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος από το 1983.
Το Chega, το οποίο ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2019, κέρδισε το 2% των ψήφων στη Λισαβόνα την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και το 1,3% των εθνικών ψήφων.
Οι πολιτικοί παρατηρητές συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα της Chega ήταν εντυπωσιακό για ένα κόμμα μόλις επτά μηνών και ότι η είσοδος του Ventura στο Κοινοβούλιο θα έδινε στην Chega μεγαλύτερη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πέραν της οικονομικής υποστήριξης.
Ο Ventura, δήλωσε ότι τα παραδοσιακά κόμματα «δεν ανταποκρίνονται πλέον στα προβλήματα των ανθρώπων» ζήτησε μείωση των φόρων, ενίσχυση των συνόρων και αύξηση των ποινών για σοβαρά εγκλήματα.
Ζήτησε μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών του Κοινοβουλίου, με την εισαγωγή προθεσμιών και την εφαρμογή μέτρων με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση της διαφθοράς.
Ο Ventura ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος προκειμένου να αντικατασταθεί το υφιστάμενο κοινοβουλευτικό σύστημα με ένα προεδρικό σύστημα που εγγυάται καλύτερα τον διαχωρισμό των εξουσιών
. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, όπως είπε, δημιουργήθηκε από τους μαρξιστές και τους φασίστες μετά την επανάσταση του 1974, προκειμένου να μοιραστούν την εξουσία μετά από τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας.
Πράγματι, το πορτογαλικό Σύνταγμα έμμεσα υποστηρίζει "ένα μονοπάτι προς μια σοσιαλιστική κοινωνία".
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Ventura εξέφρασε την  αντίθεσή του στον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό, προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία.
Ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος της Πορτογαλίας στο ΝΑΤΟ, για την καταπολέμηση των «ηγεμονικών πειρασμών» της Κίνας, του Ιράν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζήτησε επίσης μια «σαφή δέσμευση» για την υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ και για τη μεταφορά της πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ιερουσαλήμ.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πορτογαλίας και τα αριστερά κόμματα προσπάθησαν να δυσφημήσουν το Chega, χαρακτηρίζοντας ως ακροδεξιό κόμμα.
Ωστόσο το Chega είναι ένα συντηρητικό κόμμα που προωθεί την κλασική φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και τις παραδοσιακές κοινωνικές αξίες.
Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν:
-Προώθηση της διδασκαλίας της πορτογαλικής ιστορίας και του πολιτισμού της.
-Αντικατάσταση του νόμου για την ισοτιμία (Lei da Paridade) [Δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019, ο νόμος ορίζει ότι οι υποψήφιοι κατάλογοι για το Κοινοβούλιο πρέπει να έχουν μια ελάχιστη εκπροσώπηση του 40% του κάθε φύλου] και άλλες πολιτικές για τις ποσοστώσεις και διακρίσεις υπέρ πολιτικών με βάση την αξία.
-Αύξηση των φορολογικών κινήτρων για τις πολυμελείς  οικογένειες.
Η Πορτογαλία έχει ποσοστό γεννήσεων 1,3 παιδιών ανά γυναίκα, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο, με ένα παιδί ανά γυναίκα.
-Εξασφάλιση ότι οι γονείς έχουν τον έλεγχο της ηθικής εκπαίδευσης των παιδιών τους απαιτώντας από τα σχολεία τη ρητή εξουσιοδότηση από γονείς ή κηδεμόνες για οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνεπάγεται δεοντολογικές, κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές ή σεξουαλικές αξίες για μαθητές έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
-Να αλλάξουν οι νόμοι περί εθνικής υιοθεσίας έτσι ώστε οι γυναίκες με απροσδόκητες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες να έχουν εναλλακτικές λύσεις στην άμβλωση.
- Αλλαγή του ποινικού κώδικα ώστε να ευνουχίζονται όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών κάτω των 16 ετών.
-Να εισαχθούν υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης χωρίς δυνατότητα αναστολής για εγκλήματα που αφορούν βιασμό.
- Υποχρεωτική φυλάκιση για τα σοβαρότερα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίας ή τρομοκρατίας.
Η Πορτογαλία κατάργησε τη φυλάκιση και πολλοί εγκληματίες απελευθερώθηκαν μετά την εκτέλεση μικρών ποινών.
- Να δημοσιευτούν δεδομένα σχετικά με την εθνικότητα και την προέλευση των εγκληματιών.
-Να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, ιδίως μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών σε 100, από 230 που είναι την τρέχουσα περίοδο.
-Να μειωθεί ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.
Ζητάει να καταργηθούν οι φόροι κληρονομίας.
Ζητάει επίσης μειώσεις στα τιμολόγια για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το νερό.
-Να απαγορευθεί η πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους παράνομους μετανάστες.
Το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την πραγματικότητα και την κυριαρχία κάθε χώρας.
-Να προωθηθεί μια ευρωπαϊκή συνθήκη, σύμφωνα με την ομάδα χωρών του Visegrad, σχετικά με τα σύνορα, την εθνική κυριαρχία και τον σεβασμό των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
- Να επιστρέψουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους.
-Οποιοσδήποτε παράνομος μετανάστης θα πρέπει να αποκλειστεί από τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει την κατάστασή του και να λάβει οποιαδήποτε κρατική στήριξη.
-Για όσους επιθυμούν την πορτογαλική ιθαγένεια, θα πρέπει να τεθούν κριτήρια όπως προφορικές και γραπτές εξετάσεις.
-Καταπολέμηση πολιτικών και θρησκευτικών πρακτικών που παραβιάζουν το πορτογαλικό νομικό σύστημα (ιδίως τον αντισημιτισμό, διαφορές φύλων, εφαρμογή του νόμου της Σαρία, ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αναγκαστικοί γάμοι ανηλίκων, μεταξύ άλλων).
-Επαναξιολόγηση του ρόλου της Πορτογαλίας στα Ηνωμένα Έθνη, "που έχει γίνει προαγωγός του πολιτιστικού μαρξισμού και της μαζικής παγκοσμιοποίησης".
Το Chega είναι ένα συντηρητικό κόμμα που υποστηρίζει την άποψη για την ζωή με βάση τις αξίες της ελευθερίας και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του διαχωρισμού των εξουσιών.
Κατά το Chega η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια χαλάρωση όλων των ευρωπαϊκών εθνών και πολιτών με μια υδαρή λύση τυποποιημένων και ίσων Ευρωπαίων.
Η αληθινή ολοκλήρωση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη στην ορθή πορεία και όχι στην αποσύνθεση που οδηγείται.
Η έννοια του παγκοσμιοποιημένου κόσμου προϋποθέτει, έναν κόσμο διαφορετικών ανθρώπων, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Ωστόσο στην Πορτογαλία υπάρχουν ομάδες που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό το Chega, δηλαδή σχεδόν 70.000 πορτογάλοι είναι ανόητοι ή έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στο Σύνταγμα;;;;;
Το Livre, ένα σοσιαλιστικό φεμινιστικό κόμμα, δήλωσε ότι το Chega δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο.
O Ventura απάντησε:
Ευτυχώς, δεν είναι το Livre που αποφασίζει ποιος εισέρχεται στο Κοινοβούλιο αλλά ο πορτογαλικός λαός που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε ένα άρθρο με τίτλο "το αυγό του φιδιού", η Paula Ferreira, του Jornal de Notícias, έγραψε:
«Η Πορτογαλία δεν είναι πλέον μια όαση στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η άκρα δεξιά»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης