Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνον οι προμήθειες θα αντιμετωπίσουν τυχόν καταπτώσεις εγγυήσεων στον Ηρακλή - Έτοιμο το πρώτο draft την επόμενη εβδομάδα

Μόνον οι προμήθειες θα αντιμετωπίσουν τυχόν καταπτώσεις εγγυήσεων στον Ηρακλή - Έτοιμο το πρώτο draft την επόμενη εβδομάδα
To Eλληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί δάνεια με υψηλού επιπέδου ενέχυρα

Ούτε το κεφαλαιακό μαξιλάρι (buffer) ούτε νέες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθεί o κίνδυνος σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted asset) στο APS του σχεδίου Ηρακλή και τούτο διότι οι εγγυήσεις που θα παράσχει το Δημόσιο θα καλύψουν υψηλού επιπέδου ενεργητικά των τραπεζών τα οποία θα έχουν μεγάλες διασφαλίσεις.
Και όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος "και αν ακόμη χρειαστεί το κράτος να καλύψει εγγυήσεις - κάτι που δεν θεωρείται πιθανό-, αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω των προμηθειών που θα έχει  εισπράξει και που θα είναι υπεραρκετές για το σκοπό αυτόν.

1. Προκειμένου να λειτουργήσει το πρώτο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του Ηρακλή, αυτό δηλαδή που φέρει εγγυημένες αποδόσεις  θα πρέπει  να έχει πωληθεί σε funds πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιο των μη εγγυημένων αποδόσεων δηλαδή πάνω από το μισό του 65% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ηρακλή - ή ότι αντιστοιχεί σε κάθε τράπεζα από τον Ηρακλή.

2. To Eλληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί δάνεια με υψηλού επιπέδου ενέχυρα και οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα είναι double rated κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων που το Δημόσιο θα έχει χορηγήσει.

3. Παρ' όλα αυτά  εάν υπάρξει κάποια κατάπτωση εγγυήσεων μετά από ένα εύρος χρόνου, υπολογίζεται πως θα είναι τόσο περιορισμένης έκτασης που τελικώς  θα καλυφθεί από τις προμήθειες που το Δημόσιο θα έχει εισπράξει.

Η εκτίμηση για το κόστος των προμηθειών είναι πως τελικώς αυτό μπορεί να κινηθεί και κάτω από τις 163 μονάδες βάσης.
Το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή θα είναι έτοιμο όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη εβδομάδα και επομένως οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ενώ μετά την ψήφισή του θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν με ταχύτητα.
Επομένως στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι να λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα κόκκινα δάνεια που θα εισφέρουν προς τιτλοποίηση στο APS.
Σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώς των τίτλων του Ηρακλή, έγκυροι κύκλοι σημειώνουν πως ο φόρος 15%  σε ότι αφορά το κουπόνι θα ήταν καλό και θετικό να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί.
Ομως τούτο δεν μπορεί να γίνει για κάποιον τίτλο ειδικά διότι ενδέχεται να εγείρει θεσμικές ανισορροπίες για τους λοιπούς τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τους οποίους θα συνεχίσει να ισχύει.
Επομένως θα πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά και να συζητηθεί με τους θεσμούς η οποιαδήποτε επικείμενη παρόμοια απόφαση, ώστε τίποτα να μην διαταρράξει τη λειτουργία του Ηρακλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και όπως αποκλειστικά έχει μεταδώσει το bankingnews οι μεγάλες τιτλοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν μέσα από το "boudoir" του Ηρακλή, που σημαίνει μη συμμετοχή στον Ηρακλή από κάποια τράπεζα δεν αποτελέι επιλογή.
Ολες οι τράπεζες μπορούν να διαλέξουν και τον τρίτο δρόμο,  όμως ένα ποσοστό κόκκινων δανείων με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί θα περάσει και μέσα από το APS.
Oι διεθνείς επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολύ θετικά τον Ηρακλή ως επενδυτικό προϊόν και αυτό διότι εκτιμούν πως η συγκυρία θα προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, στοιχείο που θα τους επιτρέψει να αντισταθμίσουν απώλειες από άλλες τοποθετήσεις.
Σημειώνεται πως επειδή το προϊόν αυτό φέρει σε ένα τμήμα του εγγυήσεις και σε ένα άλλο όχι αποτελεί επενδυτική επιλογή τόσο για pension funds όσο και για αμιγώς κερδοσκοπικά κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης