Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προτιμούν τις ρυθμίσεις της Εθνικής τράπεζας από τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

tags :
Προτιμούν τις ρυθμίσεις της Εθνικής τράπεζας από τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Μίζερο χαρακτηρίζει το νομοθέτημα τραπεζικό στέλεχος
Κάτι αρχίζει να κινείται στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την τελευταία εβδομάδα από 1/7/2019  μέχρι 28/10/2019, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα  από τους ενδιαφερόμενους με το στο συνολικό τους αριθμό να αυξάνεται κατά 1819  φθάνοντας τις 43. 036  από  41.217  που ήταν μέχρι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους αυξήθηκε και ο αριθμός των αιτήσεων που εστάλησαν προς τις τράπεζες  για ρύθμιση.
Συγκεκριμένα ενισχύθηκαν  κατά 18 αιτήσεις και ο συνολικός τους αριθμός έφθασε τις 39 από 21 που ήταν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι προτάσεις για ρύθμιση παραμένουν αμετάβλητες στις 8 ενώ  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δεύτερη απόφαση για επιδότηση στεγαστικού δανείου με αποτέλεσμα να μείνουν  αναξιοποίητα τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί φέτος.  
Στέλεχος τράπεζας θεωρεί ότι το νομοθέτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας χρειάζεται αλλαγές και το χαρακτηρίζει «μίζερο» αφού δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες των οφειλετών.
Τα αρνητικά σχόλια του υψηλόβαθμου στελέχους εστιάζονται στα κριτήρια της επιδότησης του στεγαστικού δανείου αφού κάθε χρόνο ο οφειλέτης, θα περνά από ψιλό κόσκινο  για τα εισοδήματά του όταν όλοι κατανοούν ότι οι μεταβολές των αποδοχών είναι οριακές από τη μία χρονιά στην άλλη.
Οι τράπεζες  πλέον γίνονται πιο «επιθετικές»  αναφορικά με τη ρύθμιση των στεγαστικών  δανείων  που είναι στα «κόκκινα».
Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να δώσει καλύτερες ευκαιρίες  απ’ αυτές που έδινε ο Νόμος Κατσέλη.
Αρκετοί οφειλέτες προτίμησαν να τον  εγκαταλείψουν και να κάνουν  συμφωνία  αλά  καρτ με την τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα, με το προϊόν Split & Settle, «βλέπει» τη συνολική εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, υπολογίζει  την αξία του ακινήτου και προσαρμόζει ανάλογα τις δόσεις του δανείου.
Ο δανειολήπτης πετυχαίνει ένα «κούρεμα» της οφειλής του κατά 30% με 35%.
Η σχέση δανείου – αξίας ακινήτου  προσδιορίζεται στο 80% με 95%, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το  ποσό  που θα  πρέπει να αποπληρώσει ο οφειλέτης, να είναι μικρότερο από την αξία του ακινήτου του.
Να έχει δηλαδή κίνητρο να είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης