Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Το ΔΝΤ δεν «χάρηκε» με τη νίκη Fernandez στην Αργεντινή

tags :
Eurasia: Το ΔΝΤ δεν «χάρηκε» με τη νίκη Fernandez στην Αργεντινή
Τα ομόλογα της Αργεντινής διαπραγματεύονται σε περιοχές με μεγάλη ζημιά, περίπου 40 σεντς έναντι του δολαρίου
Το ΔΝΤ δεν «χάρηκε» με τη νίκη Fernandez στην Αργεντινή.
Αυτό ανέφερε ο Ian Bremmer, πρόεδρος στο Eurasia Group, που βλέπει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να διολισθαίνει σε μία ακόμη χρεοκοπία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους συναλλάγματος αργά την Κυριακή, αφού ο  Alberto Fernandez κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.
Η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει τις αγορές δολαρίων από αποταμιευτές σε μόλις 200 δολάρια το μήνα σε σύγκριση με τα 10.000 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής τράπεζας.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Guido Sandleris θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου το πρωί της Δευτέρας στις 8:30 π.μ. στο Μπουένος Άιρες, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της απόφασης.
Η κίνηση επιδιώκει τη διατήρηση των διεθνών αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης, η οποία θα κορυφωθεί με την παράδοση στις 10 Δεκεμβρίου.
Εντούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές, με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να αυξηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς.
Την περασμένη εβδομάδα οι Αργεντινοί έσπευσαν να αγοράσουν δολάρια και να αποσύρουν τις καταθέσεις πριν από τις εκλογές, λόγω της ανησυχίας ότι οι περισσότεροι έλεγχοι θα επιβάλλονταν στη χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
"Ο περιορισμός των αγορών σε δολάρια στην Αργεντινή πιθανότατα δεν θα μειώσει την πίεση στο πέσο, καθώς η εμπιστοσύνη στο νόμισμα είναι πολύ χαμηλή", αναφέρει ο Toru Nishihama, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Dai-ichi Life Research Institute στο Τόκιο.
"Οι ανησυχίες για πιθανή αθέτηση υποχρεώσεων και επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης του έθνους θα παραμείνουν."
Η νίκη του Fernandez σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία του παρονισμού - ένα αντι-ελίτ πολιτικό κίνημα που παραδοσιακά ευνοεί τους εργάτες.
Αλλά ενώ οι ψηφοφόροι απέρριψαν την λιτότητα της κυβέρνησης της Macri, το αποτέλεσμα ήταν επίσης αυστηρότερο από το αναμενόμενο.
Η Macri επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά την πτώση του πέσο μετά τις αρχικές εκλογές του Αυγούστου, ωστόσο τα συναλλαγματικά αποθέματα συνέχισαν να μειώνονται και τώρα ανέρχονται σε 43,5 δισ. δολάρια.
Τα ομόλογα της Αργεντινής διαπραγματεύονται σε περιοχές με μεγάλη ζημιά, περίπου 40 σεντς έναντι του δολαρίου και η κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί να επεκτείνει τις προθεσμίες λήξης τόσο με τους ιδιώτες πιστωτές όσο και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης