Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η πτώση της εταιρικής κερδοφορίας θα «χτυπήσει» ανελέητα τις αγορές

tags :
UBS: Η πτώση της εταιρικής κερδοφορίας θα «χτυπήσει» ανελέητα τις αγορές
Ισχυρό πλήγμα για τις αγορές από την πτώση των κερδών ανά μετοχή στον S&P 500
Οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία νέα μεγάλη απειλή, η οποία θα κάνει κάποια στιγμή την εμφάνισή της και θα είναι καταστροφική.
Αυτό αναφέρει ο αναλυτής Francois Trahan, της UBS, κόντρα στο ήπια θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία στις αγορές.
Και σύμφωνα με αυτόν η απειλή είναι μία: οι προσδοκίες για την κερδοφορία.
"Κάθε αγορά αρκούδων των τελευταίων 50 ετών έχει πυροδοτηθεί από την πραγματική πτώση των μελλοντικών κερδών στις εισηγμένες του δείκτη S&P 500", αναφέρει ο Trahan, ο οποίος περιέγραψε ένα επιδεινούμενο τοπίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συναίνεση για τον ρυθμό αύξησης των μελλοντικών κερδών σε ετήσια βάση μειώθηκε σε μόλις 1% από την κορυφή του 23% το Σεπτέμβριο του 2018.
Και οι κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες που προβλέπουν τη μελλοντική δραστηριότητα και μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις για τις μελλοντικές τάσεις των κερδών, υποδεικνύουν επίσης μεγαλύτερη αδυναμία, όπως φαίνεται στο διάγραμμα:

"Τελικά, το πιο ευάλωτο μακροοικονομικό υπόβαθρο για τις μετοχές συμβαίνει όταν η άνοδος των κερδών προωθείται αρνητικά, καθώς τα LEI τείνουν προς τα κάτω, ωθώντας τα P/E χαμηλότερα", αναφέρει ο Trahan, ο οποίος προσφέρει ένα άλλο δυσοίωνο διάγραμμα:

Υποστηρίζει επίσης ότι οι επενδυτές δεν υπολογίζουν τις πιθανές αποφάσεις της Fed, διότι τα επιτόκια και οι μετοχές είναι προς το παρόν συσχετισμένες θετικά.
«Η πορεία της εταιρικής κερδοφορίας έχει ήδη επιδεινωθεί και πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί: Ο μέσος ρυθμός αύξησης των μελλοντικών κερδών του S&P 500 σε ετήσια βάση είναι μόλις 1%, από 23% το Σεπτέμβριο του 2018.
Εάν η ιστορία ήταν ένας τέλειος οδηγός, ο S&P 500 θα φθάσει στο ναδίρ του στο β’ τρίμηνο του 2020 και κατόπιν θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Παράλληλα εάν η οικονομία επίσης φθάσει στο ναδίρ της στο δ’ τρίμηνο 2024, όπως υποδεικνύει η πορεία των επιτοκίων, τότε –πάντα σύμφωνα με την ιστορία- ο S&P 500 θα αρχίσει να κινείται σε ένα επίπεδο ορθής αποτίμησης κάτι που θα συμβεί μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020.
Βάσει των στοιχείων του PMI μεταποίησης και υπηρεσιών όλα υποδεικνύουν ότι η εταιρική κερδοφορία θα κινηθεί χαμηλότερα το επόμενο εξάμηνο», εκτιμά ο αναλυτής της UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης