Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Οι δείκτες που προειδοποιούν για την επερχόμενη bear market στη Wall

Wells Fargo: Οι δείκτες που προειδοποιούν για την επερχόμενη bear market στη Wall
Η ανοδική πορεία αγορών και οικονομίας δεν μπορεί να είναι αέναη, προειδοποιεί η Wells Fargo Investment Institute
Οι επενδυτές, όπως είναι απόλυτα φυσικό, έχουν αρχίσει να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία των αγορών δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και αναζητούν εναγωνίως τις ενδείξεις που θα τους δώσουν να καταλάβουν ότι ξεκινά μία bear market.
Η Wells Fargo Investment Institute (WFII) σε report της υπό τον τίτλο «Πώς τελειώνουν οι Bull Markets: Επενδυτικές στρατηγικές προετοιμασίας για την επόμενη πτώση» («How Bull Markets End: Investment Strategies to Prepare for the Next Downturn»), εξετάζει λεπτομερώς την ανοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας για 126 μήνες αλλά και το ράλι 350% που έχει καταγράψει ο S&P 500 σε αυτό το διάστημα.
«Η μακρά περίοδος της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης καθιστά ανήσυχους τους επενδυτές καθώς ξέρουν ότι κάποια στιγμή μία bull αγορά μπορεί να γίνει bear.
Πάντως αυτή τη στιγμή και βάσει των στοιχείων που εξετάζουμε δεν είμαστε ακόμη έτοιμη να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου.
Όμως οι επενδυτές θέλουν να προετοιμαστούν σωστά προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επόμενη υποχώρηση και αναζητούν τις ενδείξεις που αυτή θα στείλει», τονίζει ο Darell Cronk επικεφαλής της μονάδας Wealth and Investment Management της Wells Fargo.
Μία πρώτη ένδειξη και παράλληλα παράγοντας ανησυχίας είναι η υποχώρηση των εκτιμήσεων για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 για το δ’ τρίμηνο 2019, πορεία η οποία εξηγεί και το «πάγωμα» της συνολικής ετήσιας απόδοσης για τον δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street.

Σε κάθε bear market κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών έχει καταγραφεί πτώση στα προσδοκόμενα κέρδη για τον S&P 500.
Επιπρόσθετα η είσοδος των αγορών σε bear market προηγείται της ύφεσης της οικονομίας.

Παράλληλα οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τείνουν να ακολουθούν καλύτερη πορεία σε σύγκριση με αρκετά assets για διάστημα 12 μηνών πριν από μία ύφεση.

Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την καμπύλη των ομολόγων (δηλαδή την πορεία της απόδοσης ομολόγων βραχείας και μακράς ωρίμανσης) αλλά και τυχόν πολιτικές αναταραχές τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.
«Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες – όπως η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, η αύξηση της πολιτικής κόντρας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το Brexit αλλά και οι ταραχές σε Μ. Ανατολή και Β. Κορέα- μπορούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.
Για παράδειγμα η μακρά περίοδος με συνεχείς ανατροπές στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας έχει αυξήσει κατακόρυφα τη μεταβλητότητα (volatility) των αγορών.
Συνεχόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες μπορούν να πλήξουν το επενδυτικό κλίμα και μάλιστα να οδηγήσουν σε υποχώρηση της ανάπτυξης», εκτιμά η WFII.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές περιλαμβάνουν τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης, το επίπεδο του εταιρικού χρέους και φυσικά τη νομισματική πολιτική της Fed.
Ένα πρόδρομος δείκτης που μπορεί να δείξει την κατεύθυνση της οικονομίας είναι o σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index – LEI) που καταρτίζει το Conference Board, καθώς έχει υποχωρήσει στο μηδέν 12 μήνες πριν επέλθει ύφεση στους επτά από τους οκτώ προηγούμενους οικονομικούς κύκλους.

Η WFII δημιουργεί έναν κατάλογο με τους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές που δείχνουν ότι η bull market είναι πολύ κοντά στο να φθάσει στο ζενίθ της.

Η ύπαρξη αρνητικών τάσεων στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να οδηγήσει στην επόμενη bear market για μετοχές και οικονομία.

Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω στο δ’ τρίμηνο 2019 και δεν εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν πριν από το β’ τρίμηνο του 2020.
Η υποχώρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ συνεχίζεται και δεν αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το δ’ τρίμηνο του 2020.
«Η ενίσχυση της μεταβλητότητας των αγορών είθισται να οδηγεί σε ύφεση και αυτό είναι φυσικό ότι ανησυχεί τους επενδυτές.
Το καλύτερο θα ήταν να είναι προσεκτικοί, να μην αντιδρούν συναισθηματικά και να ελέγχουν στο μέγιστο δυνατό τον κίνδυνο που υπάρχει στο χαρτοφυλάκιό τους», είναι η συμβουλή της WFII στους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης