Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και αντίδραση της Wall Street - Τι δείχνει η ιστορία

tags :
Μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και αντίδραση της Wall Street - Τι δείχνει η ιστορία
Η Fed προχώρησε χθες (30/10/2019) στην τρίτη μείωση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο
Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων για φέτος προχώρησε χθες (30/10/2019) η Fed και όπως ανακοίνωσε πιθανότατα θα σταματήσει εδώ. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο που είναι θετικό για τις μετοχές.
Σύμφωνα με το εργαλείο Kensho, που παρακολουθεί την αντίδραση της αγοράς αφού η Fed προχωρά σε τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων.
Όπως αναφέρει λοιπόν το CNBC, τα τελευταία 25 χρόνια, αυτό συνέβη σε τέσσερις περιπτώσεις και τα στοιχεία δείχνουν πως όταν η Fed σταματούσε σε τρεις μειώσεις, τα χρηματιστήρια δέχονται θετική ώθηση το επόμενο έτος.
Στον αντίποδα, όταν η τρίτη μείωση ακολουθούνταν κι από άλλες διότι η οικονομία εισερχόταν σε ύφεση, οι μετοχές κατέρρεαν.

Image

Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια στο εύρος του 1,50% με 1,75% ήταν η τρίτη μείωση μετά τον Ιούλιο, όταν η Fed μείωση τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Μεταξύ 1995 και 1996 και το 1998 ο τότε επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές και μετά σταμάτησε, προκειμένου να καταπολεμήσει την οικονομική ύφεση και να διατηρήσει την επέκταση.
Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο S&P 500 σημείωσε απόδοση 24,76% και 19,39%, αντίστοιχα, κατά επόμενο έτος.
Ιστορικά, κίνδυνος για τις μετοχές υπάρχει όταν η τρίτη μείωση δεν είναι η τελευταία και η Fed πρέπει να τονώσει την οικονομία περαιτέρω.
Το 2001 και το 2007, κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας και της οικονομικής ύφεσης, η Fed μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές και συνέχισε να τα μειώνει για να τονώσει την οικονομία.
Κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων, ο S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά 12,64% και 42,37% ένα χρόνο αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης