Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Oι προμήθειες των τραπεζών ήρθαν για να μείνουν... πλην Εθνικής - To δημόσιο επικρίνει τις τράπεζες αλλά επιβάλλει χρεώσεις σοκ με τα παράβολα

tags :
Oι προμήθειες των τραπεζών ήρθαν για να μείνουν... πλην Εθνικής - To δημόσιο επικρίνει τις τράπεζες αλλά επιβάλλει χρεώσεις σοκ με τα παράβολα
Οι ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο χρεώσεων κινούνται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης
(upd2)Πίσω από την πολιτική σημασία των γεγονότων η αλήθεια για τις προμήθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολύ διαφορετική.
Αλλωστε δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως οι προμήθειες που επιβάλουν οι ελληνικές τράπεζες με όλα τους τα προβλήματα παραμένουν οι χαμηλότερες της Ευρώπης
Αστραψε και βρόντηξε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδης μιας και οι τράπεζες δεν είχαν ανακοινώσει παρά τη δεδομένη επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την πολυπόθητη μείωση των χρεώσεων.
Ετσι λοιπόν ο  Υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική  ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή άστραψε και βρόντηξε σημειώνοντας πως 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και αν διαπιστωθούν παραβάσεις θα τις οδηγήσει ο ίδιος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και πάντως οι τράπεζες δεν θα κάνουν ότι θέλουν.
Για άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις προθέσεις των τραπεζών για αυξήσεις στις χρεώσεις ακόμα και για απλές υπηρεσίες έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι λοιπόν οι τράπεζες ο εύκολος στόχος;
Οι τράπεζες ελέγχονται από αρμόδιες αρχές και σε αυτές είναι που δίνουν λογαρισμό.
Ασφαλώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία από αυτές ωστόσο οι εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών δεν σχετίζονται τόσο με την μεταξύ τους συνεννόηση όσο με την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο.
Οπως και να έχει πάντως, μιας και ο πρωθυπουργός αιτήθηκε κάτι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν και ούτε και θα πρεπε να τον αγνοήσουν.
Είναι αλήθεια πως το timing για μια εκ των συστημικών τραπεζών δεν υπήρξε το κατάλληλο αφού ανακοίνωσε αυξημένες χρεώσεις μία μέρα μετά την απόφαση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αφορολόγητο να χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οι αλλαγές στις χρεώσεις ήρθαν σήμερα, με τις τράπεζες να περιορίζονται στην ελάφρυνση των απομακρυσμένων περιοχών (δείτε εδώ τι ανακοίνωσε η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank).
Δεν είναι όμως εκτεταμένες.
Για τις άλλες χρεώσεις είναι θέμα ενδελεχούς μελέτης σε ποιο πεδίο θα επιβάλουν τις αλλαγές.
Εξετάζεται να μην χρεώνουν τις συναλλαγές διατραπεζικές και μη σε απομακρυσμένα ATMs που ο πελάτης στερείται επιλογών
Εξετάζεται επίσης ο μηδενισμός των προμηθειών σε κοινωνικές ομάδες όπως οι φοιτητές ή οι άνεργοι.
Ακόμη ακόμη εξετάζεται το χτίσιμο μικρότερων προμηθειών όσο αυξάνονται οι συναλλαγές που πραγματοποιεί κάποιος πελάτης ηλεκτρονικά.
Το ζήτημα πάντως είναι πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανάγκη από τις προμήθειες καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια μεγάλη, σε μια εκτεταμένη πιστωτική επέκταση που θα μπορούσε να τους προσδώσει τη σχετική κερδοφορία.
Ετσι οι υψηλές χρεώσεις ήρθαν για να μείνουν έστω και αν δείχνει πως φεύγουν και αυτό αποτελεί μιαν αλήθεια που θα τη διαπιστώσουν οι πελάτες των τραπεζών κάθε φορά που τοποθετούν την κάρτα τους σε ένα ATM.
Eν τω μεταξύ το σύστημα ΔΙΑΣ ξεκαθαρίζει πως οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών δεν οφείλονται σε αυτό μέσω ανακοίνωσής του.
Το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα.
Ως εκ τούτου η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την Εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ 0,06 λεπτών ανά συναλλαγή.
Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.
Τέλος η ΔΙΑΣ Α.Ε. εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες – πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο.
Kι αν αυτή είναι η πολιτική διάσταση των πραγμάτων θα πρέπει να αναζητηθεί και η πραγματική διάσταση.
Οι ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο χρεώσεων κινούνται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η κριτική στις τράπεζες στο θέμα των προμηθειών ιδιαίτερα όταν αυτή  ασκείται από το κράτος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δίκαιη.
Πόσο έχει κανείς προσμετρήσει τα παράβολα που πληρώνει ένας πολίτης για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο;
Το παράβολο για την απώλεια ταυτότητας διαμορφώνεται σε 9 ευρώ και μόνον όταν το έγγραφο κλαπεί δεν καταβάλλεται παράβολο.
Ακολούθως το παράβολο για την απώλεια διπλώματος δομείται ως εξής: 9 ευρώ διπλότυπο, 30 ευρώ η πρώτη επανέκδοση, 60 ευρώ η δεύτερη επανέκδοση και επιπλέον 30 ευρώ για κάθε επανέκδοση.
Το παράβολο για διαβατήριο είναι 84,40 ευρώ και δομείται ως εξής: 26,40 ευρώ χαρτόσημο, 53 ευρώ παράβολο δημοσίου, 5 ευρώ παράβολο δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη.
To παράβολο για πολιτικό γάμο διαμορφώνεται σε 15 ευρώ και το παράβολο για άδεια εργασίας 3 ευρώ με συνεχείς ανανεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης