Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις διασυνοριακές συναλλαγές - Τι επίπτωση θα έχει στις ελληνικές τράπεζες

tags :
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις διασυνοριακές συναλλαγές - Τι επίπτωση θα έχει στις ελληνικές τράπεζες
Σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εντοπίζει πιθανά εμπόδια στη διασυνοριακή παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ
Nα διευκολύνει το έδαφος στις διασυνοριακές συναλλαγές επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε ότι αφορά τις εταιρίες πληρωμών, στοιχείο το οποίο καταγράφει την ένταση του ανταγωνισμού που πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.
Σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εντοπίζει πιθανά εμπόδια στη διασυνοριακή παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ.
Η  έκθεση, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του νέου οδικού χάρτη  για τις  FinTech της EBA, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει τη διασυνοριακή πρόσβαση, σχετικά με τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και την περαιτέρω εναρμόνιση της προστασίας των καταναλωτών, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναβάθμιση της διασυνοριακής δραστηριότητας.
Eίναι φανερό πως οι τράπεζες παρά τα προβλήματά τους θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που θα δημιουργούν οι εντατικές διασυνοριακές συναλλαγές.
Και μάλιστα αυτές οι συναλλαγές πολύ σύντομα θα ενισχυθούν και στη χώρα μας με δεδομένη την άρση και των capital controls.
Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να αυξήσουν την επιλογή, επιτρέποντας στους καταναλωτές την πρόσβαση σε έναν ευρύτερο αριθμό παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, το πλήρες δυναμικό αυτών των λύσεων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στην ΕΕ, εν μέρει λόγω των αποκλίσεων στις κανονιστικές απαιτήσεις και τις εποπτικές πρακτικές στα κράτη μέλη.
Ο εντοπισμός και η επίλυση αυτών των ζητημάτων αποτελεί απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση των φραγμών στην είσοδο στην αγορά, για την υποστήριξη της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Η πρώτη σημαντική πρόκληση έγκειται στον εντοπισμό του πότε μια ψηφιακή δραστηριότητα πρέπει να θεωρείται ως διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.
Παρόλο που αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τον καθορισμό των κανονιστικών και εποπτικών πλαισίων, οι αρμόδιες αρχές και οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν σήμερα σαφή καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης της διασυνοριακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή του δικαιώματος εγκατάστασης.
Eπομένως ένα πρώτο βήμα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστήσει σαφές στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με εξαγωγές ποιές είναι οι δυνατότητές τους.
Η δεύτερη πρόκληση προέρχεται από τομείς της νομοθεσίας της ΕΕ που δεν είναι πλήρως εναρμονισμένοι ή δεν καλύπτονται ακόμα από το δίκαιο της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΑΑ εντοπίζει θέματα σχετικά με τις άδειες, την αδειοδότηση, την προστασία των καταναλωτών, τις απαιτήσεις συμπεριφοράς των  επιχειρήσεων και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Παραμένοντας ανοιχτά, αυτά τα θέματα ενδέχεται να παρεμποδίσουν τα ιδρύματα και άλλες εταιρείες  τύπου FinTech να παρέχουν διασυνοριακές τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληρωμών εντός της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, η ΕΑΤ συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης των ερμηνευτικών της ανακοινώσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί ο προσδιορισμός των διασυνοριακών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη νομοθετικών προτάσεων για την περαιτέρω εναρμόνιση των απαιτήσεων σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και το ξέπλυμα του βρώμικού χρήματος και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης FinTech της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου του 2018 και τον χάρτη πορείας για την EBA FinTech, η ΕΑΤ διεξάγει εργασίες για την αξιολόγηση πιθανών θεμάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα, όταν επιδιώκουν να παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες.
Οι εργασίες αυτές αποσκοπούν να συμπληρώσουν τις εργασίες που διεξάγονται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα κανονιστικά εμπόδια στη χρηματοοικονομική καινοτομία (ROFIEG), η οποία αναμένεται να υποβάλει έκθεση τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης