Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεκινάει η πλατφόρμα των τραπεζών για τον έλεγχο 100.000 ΑΦΜ που αφορούν την προστασία πρώτης κατοικίας

tags :
Ξεκινάει η πλατφόρμα των τραπεζών για τον έλεγχο 100.000 ΑΦΜ που αφορούν την προστασία πρώτης κατοικίας
Η νέα πλατφόρμα  των τρπαεζών θα συνδέεται με την αντίστοιχη της Γραμματίας Ιδιωτικού Χρέους
Ξεκινάει από σήμερα (1/11) τη λειτουργία της πλατφόρμας των τραπεζών η οποία θα χρησιμεύει στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσον καλώς απολαμβάνουν την προστασία του Νόμου Κατσέλη περί τους 100.000 δανειολήπτες.
Οι διανειολήπτες αυτοί βρίσκονται σε στάδιο πριν την εκδίκαση της υπόθεσής τους έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις τα δικαστήρια δεν έχουν διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο των εγγράφων που έχουν προσκομίσει και έχουν δώσει προστασία πριν την εκδίκαση.
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές η τράπεζα δεν μπορεί να δει την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη σε βάθος καθώς δεν είχε μέχρι πρότινος πρόσβαση στο Taxis.
Aυτό τώρα αλλάζει εντελώς.
Η νέα πλατφόρμα  των τρπαεζών θα συνδέεται με την αντίστοιχη της Γραμματίας Ιδιωτικού Χρέους η οποία θα δίδει το οκ για την πρόσβαση στο TAXIS από τις τράπεζες..
Οι τράπεζες θα ζητούν από την Γραμματεία Ιδιωτικού Xρέους να επιβεβαιώνει το κατά πόσον ένας διανειολήπτης έχει λάβει προστασία μέσα από το νόμο Κατσέλη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προστασία αυτή.
Οταν τούτο επιβεβαιωθεί με βάση τα λεγόμενα των τραπεζών που έχουν ουσιαστικά την πληροφόρηση από τον ίδιο τον δανειολήπτη, τότε θα ανοίγουν και οι πύλες του TAXIS για τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Μετά την επιβεβαίωση λοιπόν για τη Γενική Γραμματεία Χρέους οι τράπεζες θα αποχτούν πρόσβαση στο TAXIS για να διερευνούν τα στοιχεία του δανειολήπτη σε βάθος πληροφορίας και χρόνου.
Σε περίπτωση που εμφανίζεται πως ο δανειολήπτης έχει περιουσία ή εισοδήματα ή έχει αλλάξει η κατάστασή του από τότε που κατέστη υπερήμερος- στις περισσότερες περιπτώσεις τούτο δεν έχει εξεταστεί από τα δικαστήρια καθώς δεν έχει διενεργηθεί η δικάσιμος- τότε οι τράπεζες θα ζητήσουν από τις δικαστικές αρχές να αρθεί η προστασία στην οποία έχει τεθεί ο υπερήμερος δανειολήπτης καταχρηστικά προσκομίζοντας τα ευρήματά τους.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν εκτός από τις τράπεζες και όσοι δραστηριοποιούνταισ τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων αρκεί να έχουν αποχτήσει το δάνειο του υπερήμερου δανειολήπτη με σύννομο τρόπο.
Ας σημειωθεί πως δεν θα μπορούν να έχει πρόσβαση στο TAXIS μια τράπεζα αν και εφόσον ο δανειολήπτης έχει τεθεί σε προστασία από το νόμο Κατσέλη λόγω δανείου που έχει λάβει από άλλη τράπεζα.
Μ'έσα από τη διαδικασία ελεγχθούν τουλάχιστον 100.000 ΑΦΜ και συνδεδομένα με αυτά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να αποδώσει σημαντικούς καρπούς στη μείωση των κόκκινων δανείων ξεκλειδώνοντας τη δύσκολη άσκηση πώλησης ή αξιοποίησης στεγαστικών δανείων που κολλάει στην προστασία πολλών κακοπληρωτών.
Σημειώνεται πως πρόσφατα τράπεζα κέρδισε υπόθεση εναντίον ενός τέτοιου δανειολήπτη διότι αποκάλυψε στοιχεία καλής διαβίωσης στο εξωτερικό μέσω του facebook. Ωστόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έρευνα σε τέτοιο βάθος είναι πολύ δύσκολο να γίνει για τόσα πολλά φυσικά κυρίως πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης