Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Instagram και Google προωθούν ένα σύγχρονο διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο

tags :
Instagram και Google προωθούν ένα σύγχρονο διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο
Η έρευνα του βρετανικού καναλιού έδειξε πως οι οικιακές βοηθοί αγοράζονται και πωλούνται παράνομα online, μέσω Google, Instagram, Apple, όπου οι αναρτήσεις προμοτάρονται με συγκεκριμένα hashtags και οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω προσωπικών μηνυμάτων
Μυστική έρευνα που διεξήγαγε το BBC News Arabic (η αραβική έκδοση του BBC), αποκαλύπτει πως κάποιες εφαρμογές που διαθέτουν η Google, το Instagram και η Apple ωθούν στην  παράνομη διαδικτυακή αγοραπωλησία σκλάβων στις χώρες του Κόλπου.
Γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, σύμφωνα με την έρευνα, τις βρίσκει κάποιος αν ψάξει μέσω του smartphone του όπου μπορεί να σκρολάρει κοιτάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες ταξινομημένων ανάλογα με την προέλευση, και διαθέσιμων προς αγορά, έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων, προς τους πωλητές και για ελάχιστα χρήματα προς τις ίδιες.
Αυτές είναι οι γυναίκες - θύματα του trafficking μέσω Διαδικτύου, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που οι αγοραπωλησίες αφορούσαν και σε μικρά παιδιά.
Αναζήτηση και διαπραγμάτευση διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών hashtags, ενώ οι συναλλαγές γίνονται μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο messenger.
Ttrafficking έχει παρατηρηθεί πως γίνονται και με ανάλογες εφαρμογές στο Playstore της Google και το AppStore της Apple, γεγονός που ώθησε την εντεταλμένη σύμβουλο του ΟΗΕ για θέματα σύγχρονης σκλαβιάς Urmila Bhoola να ζητήσει να λογοδοτήσουν όλες οι εμπλεκόμενες εταιρίες.
«Αυτό που κάνουν είναι να προωθούν το online σκλαβοπάζαρο» σχολίασε.
«Εάν οι Google, Apple, Facebook κ.ά.φιλοξενούν τέτοιες εφαρμογές θα πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις».
Μετά το σάλο που προκλήθηκε το Facebook δήλωσε πως έχει αφαιρέσει ένα από τα επίμαχα hashtags, ενώ οι Google και Apple δήλωσαν ότι συνεργάζονται με app developers για να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίστοιχη παράνομη δραστηριότητα εφεξής.
Σύμφωνα πάντως με το BBC, υπάρχουν ακόμα ενεργές τέτοιες αγγελίες στο Instagram και σε άλλες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μέσω Apple και Google.
 
Πως έγινε η έρευνα...
Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic μετέβησαν στο Κουβέιτ, παριστάνοντας το νιόπαντρο ζευγάρι που ψάχνει οικιακή βοηθό.
Οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών και επισκέφθηκαν μερικές δεκάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να τους πουλήσουν τη δική τους οικιακή βοηθό, μέσω της «δημοφιλούς» εφαρμογής 4Sale, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να κάνει την επιλογή του με βάση τη φυλή, την ηλικία, την τιμή κ.ά.
Σχεδόν όλοι τους παραδέχτηκαν την παράνομη κράτηση των διαβατηρίων των γυναικών, τον συνεχή παραμονή τους στο σπίτι, υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς ρεπό και χωρίς ούτε καν τηλεφωνικής πρόσβασης στον έξω κόσμο.
Οι «ιδιοκτήτες» των οικιακών βοηθών μετατρέπουν τη ζωή τους σε κόλαση και όπως αποκάλυψε μία οικιακή βοηθός, την υποχρέωναν να κοιμάται σε στάβλο με τις αγελάδες, ενώ μια άλλη κατέθεσε πως στα σπίτια του Κουβέιτ «δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε ύπνος, ούτε τίποτα».
Το Κουβέιτ, μετά τις αποκαλύψεις, δήλωσε πως έχει «ανοιχτό πόλεμο» με τέτοιες «συμπεριφορές» και σημείωσε πως οι εν λόγω εφαρμογές ελέγχονται αυστηρά, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα αξιόλογο μέτρο σε βάρος τους.
Από την πλευρά των εφαρμογών, η 4Sale αφαίρεσε το πεδίο «οικιακές βοηθοί».
Το Facebook απαγόρευσε το αραβικό hashtag «خادمات للتنازل#», που σημαίνει «υπηρέτριες προς πώληση», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μη δοθεί συνέχεια σε αυτή την πρακτική και να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά.
Η Google δήλωσε «βαθιά προβληματισμένη» από τις εξελίξεις και διευκρίνισε ότι ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες από το BBC, ώστε να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα.
Τέλος, η Apple ανέφερε ότι «απαγόρευσε αυστηρά» την προώθηση εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο AppStore.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης