Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

King, Issing, Βαρουφάκης: Η διεθνής οικονομία έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, το QE δεν θα αποτρέψει την επόμενη κρίση

tags :
King, Issing, Βαρουφάκης: Η διεθνής οικονομία έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, το QE δεν θα αποτρέψει την επόμενη κρίση
Το υπερβολικό χρέος και χωρίς καινοτομία στη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ, μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, έχουν εισέλθει σε φάση όπου τα εργαλεία τους δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν την επόμενη κρίση.
Η παγκόσμια οικονομία παραλύει και τώρα βρίσκεται σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης όπου η συμβατική νομισματική πολιτική από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είναι λιγότερο αποτελεσματική από ποτέ.
Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, εβδομάδα ανά εβδομάδα, τα οικονομικά δεδομένα από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβραδύνονται. Παρά τις μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.
Ο πρώην επικεφαλής της Bank of England (Τράπεζας της Αγγλίας), Mervyn King, αναγνωρίζει ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι γεγονός επειδή η νομισματική πολιτική δεν είναι η απάντηση και υποστηρίζει ότι πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες καινοτόμες στρατηγικές για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λειτουργούν σε έναν κόσμο ριζικής αβεβαιότητας.

Απλώς δεν ξέρουν τι θα συμβεί στη συνέχεια - και υπό αυτές τις συνθήκες, τα οικονομικά μοντέλα πρέπει να εξεταστούν από νέα σκοπιά
Το ερώτημα δεν είναι αν τα μοντέλα είναι σωστά ή λάθος, αλλά αν είναι χρήσιμα ή όχι.
Σήμερα, τα βασικά χαρακτηριστικά των τυποποιημένων μοντέλων οδηγούν στην αποτυχία.
Δεν δείχνουν τους τρόπους για το πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από την παγίδα χαμηλής ανάπτυξης και πώς θα προετοιμαστούμε για την επόμενη οικονομική κρίση αναφέρει ο  King σε μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Opionion.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν πάντα μέχρι την αποχώρηση τους για αποκαλύψουν αλήθειας για το πώς οι καταστρεπτικές πολιτικές τους οδηγούν στην επόμενη οικονομική κρίση.
Και δεν είναι μόνο ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης που ανησυχεί για την αναποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Γιάνης Βαρουφάκης είπε στην CNBC ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι πλέον αρκετό για να σώσει την Ευρωζώνη από μια κατάρρευση.
Το QE, ο τρόπος με τον οποίο έχει διαρθρωθεί μοιάζει με ένα αντιβιοτικό που έχει σταματήσει να λειτουργεί επειδή τα βακτήρια έχουν προσαρμοστεί σε αυτό ανέφερε ο Βαρουφάκης.
Ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Otmar Issing, δήλωσε στο CNBC ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «δεν έχει πια θετικά αποτελέσματα, αλλά μόνο αρνητικά αποτελέσματα».
Ο Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναπτύξει νέα εργαλεία πολιτικής, διότι αυτά που έχουν αναπτυχθεί σήμερα δεν θα σώσουν την Ευρωζώνη από μια ύφεση.
Η ΕΚΤ παρουσίασε για πρώτη φορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2015, γεγονός που οδήγησε σε μερική ανάκαμψη στα μέσα του 2018.
Αλλά με υπερβολικό χρέος και χωρίς καινοτομία στη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ, μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, έχουν εισέλθει σε φάση όπου τα εργαλεία τους δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν την επόμενη κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης