Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικοινωνιακά οι τράπεζες εκτέθηκαν με τις προμήθειες – Το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs θα αναβαθμίσει τα ακίνητα

tags :
Επικοινωνιακά οι τράπεζες εκτέθηκαν με τις προμήθειες – Το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs θα αναβαθμίσει τα ακίνητα
Ο νέος νόμος για τα NPEs – σχέδιο Ηρακλής – θα ενισχύσει τις αξίες των ακινήτων
Η στάση των τραπεζών απέναντι στην κυβέρνηση που θορυβήθηκε από τα παράπονα πολιτών λόγω των υψηλών προμηθειών ανέδειξε σοβαρό έλλειμμα επικοινωνιακό και στρατηγικής από τις τράπεζες.
Δεν μπορεί επειδή το ζήτησε ο πρωθυπουργός ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μια ανώνυμη εταιρία όπως οι τράπεζες που έχει μέτοχο το ΤΧΣ βεβαίως… εντός 5 ωρών να ανακοινώνουν όλες πάγωμα προμηθειών.
Αυτό απέδειξε ότι λειτούργησαν συντονισμένα στην φάση των αυξήσεων και στρατηγικά ήταν λάθος.
Όμως είναι αλήθεια ότι κατά την συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των τραπεζών με τον Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όντως δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε πάγωμα προμηθειών ειδικά στις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές.
Στις άλλες περιοχές οι προμήθειες δεν μειώθηκαν και ορθώς καθώς κάθε τράπεζα ακολουθεί την δική της τιμολογιακή πολιτική.

Ο νέος νόμος για τα NPEs – σχέδιο Ηρακλής – θα ενισχύσει τις αξίες των ακινήτων

Το σχέδιο Ηρακλής το οποίο λίαν συντόμως θα καταστεί νόμος με στόχο να εφαρμοστεί από αρχές του 2020 εστιάζει στην μείωση των NPEs των τραπεζών έως 30 δισεκ. με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο.
Όμως το σχέδιο Ηρακλής θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων με τον εξής μηχανισμό.
Ο Ηρακλής θα εγγυάται τα senior κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες έναντι των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων.
Τα κύρια ομόλογα κατά βάση θα φέρουν ως καλύμματα – εξασφαλίσεις ακίνητα.
Η παροχή εγγυήσεων από το κράτος στα κύρια ομόλογα σε συνδυασμό με την βαθμολογία που θα φέρουν τα κύρια ομόλογα ΒΒ- θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων και συνολικά real estate.
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις στην πλήρη ανάπτυξη του το σχέδιο Ηρακλής θα μπορούσε να προσδώσει έως και 10-15% αύξηση στις τιμές των ακινήτων.
Ταυτόχρονα η αρνητική έκπληξη από την DBRS που δεν αναβάθμισε στην κλίμακα ΒΒ από BB Low όπως αναμενόταν προκαλεί ορισμένες παρενέργειες.
-Η Ελλάδα δεν αναβαθμίζεται στην υψηλότερη κλίμακα ΒΒ από ένα οίκο που αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.
-Πλέον η Ελλάδα θα βαθμολογείται σε ΒΒ- όπως ορίζουν η Fitch και η Standard and Poor’s που βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ-
-Η Ελλάδα ήδη βαθμολογείται από την γερμανική ελεγκτική εταιρία Scope σε ΒΒ αλλά ο οίκος αυτός δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.
-Με την βαθμολογία  ΒΒ- τα senior bond των ελληνικών τραπεζών που θα εκδώσουν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής θα έχουν αξιολόγηση ΒΒ- μόλις τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
- Δεν κλείνει η ψαλίδα με την ταχύτητα που θα αναμενόταν μεταξύ της τρέχουσας βαθμολογία junk bond και της επενδυτικής βαθμίδας με στόχο η Ελλάδα να αξιολογείται σε ΒΒΒ- δηλαδή investment grade ή επενδυτική βαθμίδα αρχές του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης