Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σημαντική βελτίωση στη μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες – Κλειδί η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής»

Scope: Σημαντική βελτίωση στη μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες – Κλειδί η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής»
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποίησης, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την υποστήριξη της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 εξακολουθούσαν να ανέρχονται στο 45,1% των συνολικών δανείων, όπως αναφέρει σε report της για τα NPLs και κυρίως για την εφαρμογή του νέου σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση της, ο οίκος αξιολόγησης Scope.

Image
«Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποίησης, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την υποστήριξη της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Η σχετική κεφαλαιακή ελάφρυνση θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα και θα αντιμετωπίσει το επενδυτικό χάσμα που επηρεάζει το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδας», δήλωσε ο Antonio Casado, αναπληρωτής επικεφαλής χρηματοδότησης στο Scope Ratings.
«Υπάρχουν νομικές μεταρρυθμίσεις για να προασπιστεί η δημιουργία εγχώριας δευτερογενούς αγοράς NPL και να μειωθεί το μεγάλο απόθεμα που προκαλείται από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια.
Η νομικές αλλαγές μαζί με ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον αγοράς, έχει οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για τιτλοποίηση των NPLs, ειδικά εκείνες που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια», πρόσθεσε ο Jakob Suwalski, αναπληρωτής διευθυντής δημόσιων οικονομικών του Scope.
Η επιτάχυνση της επίλυσης των NPLs αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες - η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς - θα δημιουργήσουν μιας σειράς SPV που θα αγοράσουν χαρτοφυλάκια NPL, που χρηματοδοτούνται από πωλήσεις τίτλων τα οποία εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες επενδυτές, από την κυβέρνηση.
«Ένας νέος νόμος που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο, επιτρέπει σε ιδιώτες να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για να αναδιοργανώσουν τα χρέη τους, ενώ΄εισήγαγε τρία πιστωτικά θετικά στοιχεία», δήλωσε ο Casado.
«Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κρατική επιδότηση ύψους 20% -50% των μηνιαίων δόσεων του σχεδίου διακανονισμού, ενώ έχουν θεσπιστεί συνοπτικά κριτήρια επιλεξιμότητας για την εξαίρεση παραβάσεων, και παράλληλα τα τυποποιημένα σχέδια διακανονισμού, όπως και τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων θα πρέπει να βοηθήσουν στην εκκαθάριση του γενικού προβλήματος των καθυστερημένων δικαστικών διαδικασιών
Η δυνατότητα του πελάτη να εξάγει αξία μέσω λύσεων αναδιάρθρωσης είναι σημαντική για τις συναλλαγές των ελληνικών NPLs.
Οι τυχαιοποιημένες στρατηγικές εκκαθάρισης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από ό, τι ακόμη και πολύ γενναιόδωρες περικοπές στο πλαίσιο συμφωνιών αναδιάρθρωσης και θα υποβαθμίσουν έντονα την αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω των ειδικών για κάθε χώρα παραγόντων κινδύνου.
Η μαζική υπερπροσφορά μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, αντιστοιχούν στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ, θα απαιτούσε ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις.
Οι διαδικασίες εκτέλεσης εξακολουθούν να είναι πολύ αργές παρά την πρόσφατη αναθεώρηση ολόκληρου του ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Και οι κανόνες κατανομής επιτρέπουν τη διαρροή των εσόδων από πλειστηριασμούς έως και 35% σε εγγεγραμμένους πιστωτές που δεν έχουν εμπράγματη ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης