Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι τιτλοποιήσεις μετατίθενται για το 2020 - Τα κεφάλαια αποδεικνύονται σημαντικότερα των NPEs για τα stress tests

tags :
Γιατί οι τιτλοποιήσεις μετατίθενται για το 2020 - Τα κεφάλαια αποδεικνύονται σημαντικότερα των NPEs για τα stress tests
Oπως εξηγούν στο BankingNews έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, οι ασκήσεις του 2020 ξεκινούν με τη στατική εικόνα στο τέλος του 2019, εικόνα πάνω στην οποία χτίζονται τα σενάρια της άσκησης.
Για τη νέα χρονιά φαίνεται να πηγαίνουν άπασες οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών παλιές και νέες καθώς φαίνεται πως οι τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια να ρισκάρουν πιθανά λιγότερα κεφάλαια ενόψει των stress tests.
Oπως εξηγούν στο BankingNews έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, οι ασκήσεις του 2020 ξεκινούν με τη στατική εικόνα στο τέλος του 2019, εικόνα πάνω στην οποία χτίζονται τα σενάρια της άσκησης.
Ετσι λοιπόν και καθώς φθάσαμε προς το τέλος του έτους και οι ανακτήσεις κεφαλαίων δυσκολεύουν αισθητά - άλλωστε το rating των τραπεζών  παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό- οι τράπεζες δείχνουν να προτιμούν να περάσουν στην επόμενη πλέον χρήση τις τιτλοποιήσεις - προγραμματισμένες και μη- διατηρώντας τα κεφάλαιά τους αφού οι τιτλοποιήσεις αυτές  θα αποψίλωναν κεφαλαιακά τα πιστωτικά ιδρύματα σε σημαντικό βαθμό την κρίσιμη στιγμή της άσκησης.
Συγχρόνως οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά ή έχουν διαμηνυθεί στις τράπεζες πρέπει να περάσουν μέσα από τον Ηρακλή  και επομένως όλα συγκλίνουν πως οι τράπεζες θα κρατήσουν τις κεφαλαιακές θωρακίσεις τους- όσο αυτές αντέχουν- για το επόμενο stress test και βλέπουμε....
Αυτό εν μέρει εξηγεί τόσο την καθυστέρηση της Eurobank ( η τιτλοποίησή της υπολογίζεται πως θα διαμορφώσει κεφαλαιακές ανάγκες 1,2 δισ. ευρώ ίσως και κάτι περισσότερο) αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως η Eurobank είχε προϋπολογίσει αυτές τις ανάγκες.
Εκείνο που ενδεχομένως δεν είχε στα πλάνα της είναι,  πως το project  με με την Pimco θα πρεπε να περάσει - πιθανόν έστω και κατά τμήμα του - από τον Ηρακλή.
Εν τω μεταξύ οι άλλες τράπεζες ανέμεναν τα αποτελέσματα της πρώτης τιτλοποίησης πριν ξεκινήσουν τις δικές τους ή πριν τις ανακοινώσουν αφού ο τόνος στην αγορά δίδεται πάντα  από τον πρώτο.
Ας σημειωθεί πως δύο μικρά projects τιτλοποιήσεων που ετοιμάζονται ή είναι έτοιμα αφορούν Alpha και Πειραιώς και είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έκαστο, ενώ αναμένεται στο τέλος του μήνα να δούμε τι θα ανακοινώσει ειδικά η Alpha Bank όπου ακούγεται γι' αυτήν μεγάλο project τιτλοποίησης ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση παλιά και νέα projects που οδεύουν για το επόμενο έτος υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ στοιχείο το οποίο δίδει τη λογική κεφαλαιακών απαιτήσεων ύψους 2,5 -3 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες.
Οι καινούριες τιτλοποιήσεις χωρίς το project 10 δισ ευρώ της Alpha Bank που άλλωστε δεν έχει ανακοινωθεί, υπολογίζονται σε 8-10 δισ. ευρώ και θα απαιτήσουν 1-1.5 δισ ευρώ κεφάλαια.
Οι κεφαλαιακές αυτές ελλείψεις (2,5-3 δισ. ευρώ) δεν θα καταγραφούν στο stress test που ακολουθεί στο οποίο πάντως θα επιδράσει σε σημαντικό βαθμό αρνητικά η μη απομείωση των κόκκινων δανείων που σε κάθε περίπτωση  μοιραία και αυτή οδηγείται προς την επόμενη χρονιά.
Οι στόχοι των τραπεζών έχουν καταγραφεί χωρίς τον Ηρακλή κατ' αρχήν, αλλά τελικώς το APS θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Σημαντική απομείωση στα κόκκινα δάνεια όπως εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες θα αρχίσει να φαίνεται μεταξύ του α εξαμήνου και του εννιαμήνου του 2020.
Τέλος ας σημειωθεί πως μερικώς τα όποια κεφαλαιακά κενά θα αντισταθμιστούν από αναβάθμιση ενεργητικών των τραπεζών και κυρίως ακινήτων και ομολόγων που διαμόρφωσαν συνθήκες έντονου stress στην προηγούμενη άσκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης