Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Διχασμένη η Ισπανία – Θα παραμείνει το πολιτικό αδιέξοδο και μετά τις εκλογές στις 10/11

Politico: Διχασμένη η Ισπανία – Θα παραμείνει το πολιτικό αδιέξοδο και μετά τις εκλογές στις 10/11
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της τέταρτης εκλογικής αναμέτρησης στα τελευταία 4 χρόνια
Το πολιτικό αδιέξοδο με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ισπανία και μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται την τελευταία τετραετία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως παρά το «μπαράζ» των εκλογικών αναμετρήσεων που έχει προηγηθεί, οι Ισπανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι.
Απόρροια αυτού είναι το βασικό σενάριο να προβλέπει πως και αυτή η κάλπη δεν πρόκειται να αναδείξει έναν ξεκάθαρο νικητή και μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δει την κοινοβουλευτική του δύναμη να μειώνεται, καθώς είναι πιθανό να λάβει στο τέλος λιγότερες από τις 123 έδρες που έχει σήμερα.
Αυτό σημαίνει πως το έργο του Sanchez για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλα κόμματα.
Σημειώνεται πως μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2019 οι Σοσιαλιστές ήταν σε διαρκείς συνομιλίες με τους Podemos, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς οι Podemos ήθελαν στελέχη του να αναλάβουν υπουργεία, αίτημα που απέρριπταν κατηγορηματικά οι Σοσιαλιστές.
«Το αδιέξοδο είναι η κύρια ανησυχία, το βασικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ισπανία» είπε στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών ο Pedro Sanchez, ο οποίος κάλεσε τους Ισπανούς να ψηφίσουν για μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και θα προωθήσει κοινωνικές πολιτικές.
Όπως αναφέρει το Politico, το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία κυριαρχούνταν από τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος, κάτι όμως που άλλαξε δραστικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και που είχε ως αποτέλεσμα να αναδυθούν οι αριστεροί Podemos και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Παράλληλα τα γεγονότα στην Καταλονία το 2017 και το αίτημα για ανεξαρτησία, είχε ως αποτέλεσμα το περαιτέρω «θρυμμάτισμα» της ισπανικής πολιτικής σκηνής, στην οποία εμφανίστηκε το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με τις εκλογές του Απριλίου του 2019.
Image

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου είναι πολλά.
Ένα από αυτά θέλει τον Sanchez πρωθυπουργό με την ανοχή του Λαϊκού Κόμματος, μια και τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Μεγάλου Συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει πως ο Sanchez θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και η οποία θα εξαρτάται από τις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες του Λαϊκού Κόμματος.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι ο Sanchez να επιχειρήσει και πάλι να φτάσει σε μια προγραμματική συμφωνία με τους Podemos και να βασιστεί στη στήριξη των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αλλά και αυτή η προοπτική συνεπάγεται μια ιδιαίτερα ευάλωτη κυβέρνηση.
Εναλλακτικές όμως δεν υπάρχουν.
Το Λαϊκό Κόμμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν θα καταφέρει με τις έδρες που θα έχει, να μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, δίνει 116 έδρες στους Σοσιαλιστές (από 123 που είχαν στις εκλογές του Απριλίου του 2019), όταν για να φτάσει κανείς στην αυτοδυναμία χρειάζεται 176 έδρες.
Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να λαμβάνει από 66 έως 94 έδρες (από 66 τον Απρίλιο του 2019) ενώ το ακροδεξιό Vox που θα είναι τρίτη ισχυρότερη δύναμη θα διπλασιάσει σχεδόν τις έδρες του σε 42 (από 24 τον Απρίλιο του 2019) την ώρα που οι Podemos και οι Ciudadanos θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει ο Sanchez να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στο debate που έγινε στις αρχές της εβδομάδας ο Sanchez δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Αντιθέτως κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το κόμμα εκείνο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, καθώς δεν διαφαίνεται κάποιο από αυτά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Έκκληση στην οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης