Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις -5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,55% στις 859 μον. – Το πάρτι για το 2019 τελείωσε, μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια για τις τράπεζες

Τραπεζικές πιέσεις -5% επέδρασαν στο ΧΑ -1,55% στις 859 μον.  – Το πάρτι για το 2019 τελείωσε, μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια για τις τράπεζες
Σε τέταρτη πτωτική συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη με σωρευτικές απώλειες -2,58% και τον Τραπεζικό Δείκτη -7,33%
(upd16)Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν  στην χρηματιστηριακή αγορά, στις 859 μονάδες, με επίκεντρο τις τραπεζικές απώλειες έως -5% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 καθώς η αβεβαιότητα και η απουσία θετικών ειδήσεων στα εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό μέτωπο αποτρέπουν την ανάληψη νέου ρίσκου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο τέλος της συνεδρίασης δεν κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει στα χαμηλά της ημέρας κρατώντας την στήριξη των 820 μονάδων.
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank στο -5,21% και ακολούθησαν Εθνική -4,92% στο χαμηλό της ημέρας, η δεικτοβαρής Alpha Bank στο -4,58% και η Πειραιώς -4,55% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Το bankingnews έχει αναφέρει έγκαιρα ότι το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τελειώσει για το 2019, πλέον η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις αρχές του 2020 όπου αναμένονται ορισμένες εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ τα ανοδικά περιθώρια για τις τραπεζικές μετοχές έχουν εξαντληθεί, ήδη οι τραπεζικές μετοχές αποτιμώνται σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται ακριβές με όρους P/BV.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Luis de Guindos, οι τράπεζες της Ευρωζώνης ίσως χρειαστούν υψηλότερα capital buffers τα οποία θα λειτουργήσουν ως προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο μιας πιστωτικής κρίσης καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται.
Την ώρα που η ΕΚΤ προτείνει να αυξηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα capital buffers των τραπεζών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών… στην Ελλάδα οι τράπεζες για να συμμετάσχουν με τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων NPEs στο σχέδιο Ηρακλής εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν εντός του 2020 περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ από τα κεφαλαιακά τους αποθέματα μειώνοντας έτσι δραστικά τα κεφάλαια τους.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αποδεικνύονται σημαντικότερα των NPEs, οι τιτλοποιήσεις παλιές και νέες μετατίθενται για το 2020 καθώς φαίνεται πως οι τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια να ρισκάρουν πιθανά λιγότερα κεφάλαια ενόψει των stress tests.
Σύμφωνα με την προγραμματισμένη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στις 7 Νοεμβρίου 2019 δεν αναμένονται αλλαγές στους δείκτες  αφορούν την Ελλάδα με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ λόγω της απόκτησης από την Sazka Group επιπλέον μεριδίου της εταιρείας μέσω της δημόσιας πρότασης.
Σταθεροποιητικά έκλεισε ο ΟΠΑΠ μετά τις πιέσεις το τελευταίο διάστημα καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell, από σήμερα Τετάρτη 6/11 το βάρος του ΟΠΑΠ σε όλους τους δείκτες μειώνεται στο 59,79% από 67% γεγονός που δικαιολόγησε το χθεσινό υψηλό τζίρο της εταιρείας που άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ.
Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ, Jumbo,TITC, ΕΧΑΕ,  Motor Oil ενώ ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ στο «Β-» από «CCC+» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, συνέπεια και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με σταθερές προοπτικές
Σήμερα, στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,19% ενώ πιέσεις καταγράφονται και στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης, με το ιταλικό 10ετές στο 1,09%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 150 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής  βρίσκεται στις 5589 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,55% και τον Γενικό Δείκτη -0,30%.
Λίγο μετά τις 13:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -4,93% και στην δεικτοβαρή Alpha Bank -5,71% ..αλλά και στο σύνολο σχεδόν  των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,87% και ο Γενικός Δείκτης -1,92%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 821,32 μονάδες με πτώση -4,83% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,55% στις 859 μονάδες έχοντας υψηλό στις 872,06 μονάδες και χαμηλό στις 856,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,53 εκατ. ευρώ και όγκου 1,95 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 842 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 874 χιλ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 178 χιλ. τεμάχια αξίας 2,42 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ  32 χιλ. τεμάχια αξίας 307 χιλ. ευρώ, η Lamda  546 χιλ. τεμάχια αξίας 3,97 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξάις 449 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 840 και 810 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 878-880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων και οι 920 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 821 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 860-850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  885-895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σύμφωνα με το σχέδιο Ηρακλής οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται  ότι θα δαπανήσουν εντός του 2020 περί τα 3,5 δισεκ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχουν με τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Με βάση όλες τις ενδείξεις τελικώς θα ενταχθούν NPEs ύψους 26 δισεκ. που συνεπάγεται ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τα senior bond θα φθάσουν στα 8 δισεκ. ευρώ.
Ειδικότερα με βάση ορισμένες πηγές :
1)Η Eurobank θα εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής μόνο το πρόγραμμα Cairo ύψους 7,3 δισεκ. NPEs ενώ εκτιμάται ότι θα δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια.
Το πρόγραμμα Pillar ύψους 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων δεν θα ενταχθεί στον Ηρακλή.
2)Η Alpha bank θα εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs ενώ εκτιμάται ότι θα δαπανήσει  περίπου 1,2 με 1,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια
3)H Εθνική θα εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής τιτλοποίηση 5 δισεκ. NPEs ενώ εκτιμάται ότι θα δαπανήσει  περίπου 600 εκατ ευρώ
4)H Πειραιώς θα εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής τιτλοποίηση 4 δισεκ. NPEs  ενώ εκτιμάται ότι θα δαπανήσει  περίπου λιγότερα από 250 εκατ ευρώ καθώς θα εντάξει NPEs με υψηλές προβλέψεις και εξασφαλίσεις.

Η επικαιρότητα

Το πιθανότερο σενάριο είναι στην αυριανή έκθεση της Κομισιόν να διατηρηθεί η αρχική τους εκτίμηση για ανάπτυξη 2,3% το 2020.
Οι θεσμοί προτιμούν να παραμείνουν συντηρητικοί στην παρούσα φάση και, εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα, να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους αργότερα (π.χ. τον Φεβρουάριο στις χειμερινές προβλέψεις ή τον Μάιο στις εαρινές)».
Υπενθυμίζεται ότι στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος ενώ την ίδια πρόβλεψη έκανε για το 2020 και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, για το 2019 έβαλε χαμηλότερα τον πήχη, στο 2%, ταυτιζόμενο με τον προϋπολογισμό του 2020.              
Εντω μεταξύ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η συζήτηση για την χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να πάρει αναβολή για το 2020 και να μην βρεθεί στην «ατζέντα» του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό σενάριο με αποτέλεσμα η Αθήνα να χάνει το πλεονέκτημα της έμμεσης μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αξιοποίηση μέρους αυτών των κερδών για επενδυτικά σχέδια αντί για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρώπης προειδοποιεί το ΔΝΤ, την ώρα που επιβραδύνεται η οικονομία της Γερμανίας και η Ιταλία παραμένει στάσιμη, ενώ καλεί την ΕΕ να ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής εξαντλούνται.
Θετικό πρόσημο προσδίδει η κυβέρνηση στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη κάνοντας τον απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού που ολοκληρώθηκε με πολλές πυκνές συναντήσεις του ίδιου αλλά και των επιχειρηματιών που τον συνόδευαν στην Κίνα.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποστολές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από ελληνικής πλευράς γίνεται λόγος για απτά αποτελέσματα τα οποία θα τα δούμε πολύ σύντομα στην Ελλάδα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν  χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο διήμερο έγιναν 315 ελληνοκινεζικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές.
Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να υπερβάλει.
Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφτεί «προκαταρκτική» συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο.   

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (6/11) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρων εξελίξεις αναφορικά τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,22%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,43% στις 2978,60 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με οριακή άνοδο +0,02%% στις 27688,64 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εξελίξεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο.
Η ενίσχυση των εργοστασιακών παραγγελιών αποτελεί θετικό σημάδι, σύμφωνα με τους αναλυτές, την ώρα που επικρατεί ανησυχία για διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Επιτροπή Σοφών υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2020 στο +0,9%.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,05%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,05%, ο S&P στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,63% ( 9,64 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8050 ευρώ με πτώση -4,92% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7710 ευρώ με πτώση -4,58% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,8920 ευρώ με πτώση -4,55% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8455 ευρώ, με πτώση -5,21% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3440 ευρώ, με άνοδο +3,38% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4080 ευρώ, με πτώση -2,16% και όγκο 204 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 188 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,06 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Jumbo, TITC, ΕΧΑΕ, Motor Oil.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνον τα  ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, CENER και Φουρλής.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,40, αμετάβλητη και  με την κεφαλαιοποίηση στα 10,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με πτώση -0,66% και αποτίμηση 6,50 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0680 ευρώ με άνοδο +0,52% και αποτίμηση 712 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1350 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,55 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,98 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,68 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,00 ευρώ με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,62 ευρώ με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,33 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +0,37% και με κεφαλαιοποίηση στα 284 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,09858 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,19 - Πιέσεις  στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυρίως λόγω της αρνητικής έκπληξης της DBRS να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά και των πιέσεων που ασκούνται συνολικά στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,19%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,10%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,20% με το αμερικανικό 10ετές 1,83% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,21 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,25% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,24 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 στο 0,39%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10% με απόδοση αγοράς 1,11% και απόδοση πώλησης 1,09%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18% με απόδοση αγοράς 1,19% και απόδοση πώλησης 1,17%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 153 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5589 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,50% ή 150 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,09% στις 6 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/11/2019 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,15% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,758 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης