Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι αγορές θα «πληρώσουν» τη μεγάλη αισιοδοξία τους για Brexit και εμπορικό πόλεμο

tags :
Rabobank: Οι αγορές θα «πληρώσουν» τη μεγάλη αισιοδοξία τους για Brexit και εμπορικό πόλεμο
Παραμένουν οι σημαντικοί κίνδυνοι για παγκόσμια οικονομία και αγορές
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις αρκετών συμμετεχόντων στις αγορές τόσο για το θέμα του Brexit όσο και για την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, κρούει σε report της η Rabobank.
Οι επενδυτές φαίνεται ότι θεωρούν σχεδόν δεδομένη τόσο την ολοκλήρωση του Brexit όσο και τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Παράλληλα κάποιοι σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι οι φόβοι για παγκόσμια επιβράδυνση ήταν υπερβολικοί.
Άλλωστε οι μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανακάμπτουν, έστω και σταδιακά, ως εκ τούτου τα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν λυθεί.
Όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη, όπως αυτή που εκφράζει η Rabobank και σύμφωνα με την οποία «οι αγορές δεν έχουν πάντα δίκιο».
Εξετάζοντας το ζήτημα του Brexit τονίζει ότι πριν να συμβεί αυτό, θα υπάρξουν εκλογές στη Βρετανία, με τον Boris Johnson να μην διαστάσει να παρομοιάσει τον αντίπαλό του Jeremy Corbyn με τον… Stalin.
«Τι θα γίνει, όμως, εάν ο .. Stalin κερδίσει τις βρετανικές εκλογές;», διερωτάται η Rabobank και συνεχίζει με ένα ακόμη ερώτημα «πώς θα αντιδράσουν οι αγορές τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας;».
Κατόπιν υπάρχει η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που όλοι την περιμένουν με αγωνία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταστεί σαφές ότι ο Donald Trump δεν βιάζεται και τόσο πολύ να την κλείσει.
«Τι θα κάνουν οι αγορές εάν τελικά η πολυπόθητη συμφωνία δεν υπογραφεί ποτέ;», είναι το τρίτο ερώτημα που θέτει η Rabobank.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει παρέλθει, καλό θα ήταν να μην εξετάζουν μόνο κάποια θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ (σ.σ.: όπως για παράδειγμα η καλή πορεία του δείκτη υπηρεσιών ISM), αλλά να εξετάζουν την ευρύτερη εικόνα και κυρίως την πορεία της κινεζικής οικονομίας, η οποία, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, αποτελεί οικονομία – βαρόμετρο για την υφήλιο.
Στην πραγματικότητα  το μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής οικονομίας βρίσκεται σε ύφεση εκτός από έναν υπερθερμασμένο τομέα ακινήτων.
«Ένα άλλο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιβράδυνσης είναι η παγκόσμια δομή της πολιτικής οικονομίας που προκαλεί παραμορφωμένη κατανομή κεφαλαίου, πράγμα που επίσης επισημάναμε επανειλημμένα.
Εν ολίγοις, πάρα πολλά χρήματα σε λίγα χέρια, και τίποτα για να τα ξοδέψετε ή να τα επενδύσετε σε χρήσιμα εκτός από τις φυσαλίδες περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης