Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη - Αναιμική ανάπτυξη και το 2020

tags :
Capital Economics: Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη - Αναιμική ανάπτυξη και το 2020
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, η συνολική εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή
Για σύννεφα πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics, καθώς εκτιμούν ότι η αναιμική ανάπτυξη θα διατηρηθεί και το 2020.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, με οδηγό τη σταθερή ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η συνολική εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης διευρύνθηκε μόνο κατά 0,2% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για το δ΄τρίμηνο δεν είναι θετικά.
Αν και η εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας επιδεινώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα επιβραδυνθούν.
 Οι έρευνες σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων επιχειρήσεων δείχνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης μειώνεται στα ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί από το 2016, όταν η ευρωζώνη εξακολουθούσε να ανακάμπτει από την κρίση του δημόσιου χρέους. (Βλ. Διάγραμμα 1)
Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τις εξαγωγές εξακολουθούν να θίγονται από την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει η Capital Economics.


Image

Image

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η Capital Economics διαπιστώνει ήπια επέκταση, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών σχεδίων της Γερμανίας.
Οι αναλυτές αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ισχυρή δημοσιονομική επέκταση το 2020, καθώς στο παρελθόν ανάλογες δεσμεύσεις δεν έχουν τηρηθεί.
Σημειώνεται ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν απευθύνει έκκληση στη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες προκειμένου να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης