Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η αλήθεια για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Για πολιτική κίνηση εντυπώσεων μιλούν οι τραπεζίτες

tags :
Ποια είναι η αλήθεια για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Για πολιτική κίνηση εντυπώσεων μιλούν οι τραπεζίτες
Το χρονικό, τι ισχύει με τις χρεώσεις πανευρωπαϊκά, πώς κάλυψαν το θέμα τα διεθνή ΜΜΕ
Με πλήρη δύναμη ελεγκτών η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σήμερα σε αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην Τράπεζα Αττικής αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών με θέμα να καταγράψει τυχόν στοιχεία τα οποία μπορεί να επιβεβαιώνουν εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των  πιστωτικών ιδρυμάτων σε θέματα επιτοκίων και προμηθειών.
Δεν επρόκειτο για έναν τυχαίο έλεγχο θα πουν οι τραπεζίτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους πρακτικές αλλά για μια πολιτική κίνηση.
Και πράγματι η κίνηση είναι πολιτική αν σκεφθεί κανείς πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες υποστηρίζοντας την τακτική της κυβέρνησης να διευρυνθεί η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμνένουν να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογηταία ύλη.
Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να μην «έπιασαν» το μήνυμα.
Αλλωστε η νέα γενιά τραπεζιτών δεν γνωρίζει τι σημαίνει πολιτική σκέψη αλλά τεχνοκρατική αντίληψη.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες προχώρησαν σε οριακές μειώσεις οι οποίες αφορούσαν απομακρυσμένες περιοχές.
Πέρα όμως από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης υπάρχει και το τεχνοκρατικό που λέει πως τα έσοδα των τραπεζών προέρχονται κυρίως από τις προμήθειες μιας και οι τράπεζες δυσκολεύονται πολύ σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση με ένα βουνό κόκκινων δανείων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημη ανακοίνωση αναμένεται ότι θα εκδώσει την Παρασκευή (08/11/2019) η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με το θέμα της «εφόδου» στα τραπεζικά ιδρύματα και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Το χρονικό

"Φύλλο και φτερό" έγιναν τα γραφεία των στελεχών αλλά και των γραμματέων τους στα 5 πιστωτικά ιδρύματα που επεκτάθηκε ο έλεγχος.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε στα γραφεία ανώτερης διοίκησης και στα τμήματα λιανικής τραπεζικής και καρτών της εκάστοτε τράπεζας.
Οι ελεγκτές έλαβαν αντίγραφα αντίγραφα από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή των  στελεχών διοίκησης ενώ σε πολλά στελέχη ζητήθηκαν και κινητά τηλέφωνα.
Αλλοι τα έδωσαν προς έρευνα και άλλοι όχι επικαλούμενοι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα καθώς τα τηλέφωνα έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα και εκφεύγουν παρομοίων ελέγχων εάν και εφόσον δεν υπάρχει αναφορά σε σχετικό ένταλμα.
Ελέχθησαν εφοριακοί και ντουλάπια αλλά και οι υπολογιστές των γραμματέων.
Οι ελεγκτές φωτογράφισαν ακόμη και τα post-it που είχαν κολλημένα στους υπολογιστές τους οι γραμματείς.

Ιστορικό

Αν κάποιος ψάξει την ιστορική αρχή αυτής της «περιπέτειας» θα πρέπει να την αναζητήσει στα μέσα του καλοκαιριού όταν η επιτροπή άρχισε να διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα των προμηθειών των τραπεζών και των επιτοκίων.
Γιατί;
Το διεθνές σύστημα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προμήθεια DAF που επέβαλαν στους κατόχους ξένων καρτών από το καλοκαίρι του 2018, επικαλούμενο το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών.
Μετά από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών, αλλά και πιέσεις από τις Fintech, οι τράπεζες αποφάσισαν να εξομοιώσουν τις προμήθειες για όλους τους χρήστες καρτών διαφορετικής τράπεζας. Aυτό έγινε περί τα μέσα Ιουλίου.
Η εξομοίωση έφερε τις πρώτες αυξήσεις.
Oι ξένοι πλήρωναν 2,5 ευρώ τη συναλλαγή οι Ελληνες 1,5 ευρώ και τελικώς οι συναλλαγές κατέληξαν με κόστος 2,5 ευρώ.
Εν συνεχεία ξεκίνησε η παραπάνω έρευνα η οποία φάνηκε κατ’ αρχήν να είναι τυπική.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλε σε όλες τις τράπεζες ερωτηματολόγια να απαντηθούν σχετικά με το ύψος των προμηθειών και τα επιτόκια προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν συνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών.
Τούτο συνέβη και καθώς οι καταναλωτικές οργανώσεις είχαν δεχθεί πλήθος παραπόνων.
Λίγες ημέρες πριν στις 24.10 οι τραπεζίτες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ζητήθηκε από τα τραπεζικά στελέχη να μειώσουν τις προμήθειες καθώς η κυβέρνηση μόλις είχε ανακοινώσει πως το αφορολόγητο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνης Γεωργιάδης μιλώντας σε forum για τα κόκκινα δάνεια σημείωνε πως η αύξηση των προμηθειών φαινόταν σαν συνεννόηση από μέρους των τραπεζιτών και ζητούσε διόρθωση.
Οι «καταδρομικές» μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και  προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και είναι  αυτές που χρησιμοποιεί πολλά χρόνια τώρα σε πολυεθνικές εταιρίες, εταιρίες τροφίμων, εταιρίες πετρελαιοειδών κατασκευαστικές.
Ομως κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στις τράπεζες.
Και επειδή οι τράπεζες είναι ένας ευαίσθητος κλάδος, τέτοιες ενέργειες που έχουν και το στοιχείο του εντυπωσιασμού- ράμπο της Επιτροπής-  ίσως και να μην έπρεπε να λάβουν χώρα λένε οι τραπεζίτες που θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ τους.
Οι τράπεζες την περασμένη Παρασκευή αλλά και στις αρχές αυτής της εβδομάδας προχώρησαν σε διορθώσεις των χρεώσεων οι οποίες αφορούσαν κυρίως συναλλαγές στις απομακρυσμένες περιοχές ενώ καταργήθηκαν κάποιες χρεώσεις ορισμένων τραπεζών που είχαν ιδιαίτερα επικριθεί όπως η επιβάρυνση για την εκτύπωση συναλλαγής.
Ωστόσο οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρηθούν εντελώς οριακές.

Διεθνή Μέσα

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απασχόλησε η σημερινή έφοδος στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των πέντε συστημικών τραπεζών, μετά τις καταγγελίες για εναρμονισμένη πρακτική ως προς τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και άλλες τραπεζικές συναλλαγές.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η έφοδος ήταν ταυτόχρονη στις πέντε τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica) και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τις πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρεώσεις των συναλλαγών.
Μιλώντας ανώνυμα στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τραπεζίτες δηλώνουν πως «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», καθώς όπως λένε δεν υπήρξε εναρμονισμένη πρακτική στις χρεώσεις.
«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές.
Δεν μας επέτρεψαν να φύγουμε από το κτίριο και αντέγραψαν των σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών.
Δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα» δήλωσε ανώνυμα στο Reuters ένας τραπεζίτης.
«Ήταν ταυτόχρονη έφοδος για τις προμήθειες που χρεώνουμε σε πιστωτικές, συναλλαγές με ATM κτλ.
Κοιτάζουν να δουν εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των τραπεζών στην τιμολόγηση» ανέφερε άλλος τραπεζίτης.
«Δεν νομίζω ότι θα ανακαλύψουν τίποτα» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, «όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου- προς τα  πάνω και προς τα κάτω.
Είναι περίεργο το γεγονός ότι η έρευνα λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση ορισμένων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις».
Δύο άλλοι τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί στο πρακτορείο ότι η κίνηση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, κάνοντας λόγο για «σόου».

Κίνημα Αλλαγής: Εμείς ζητήσαμε την έρευνα

Με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι το κόμμα ζήτηση την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές.
«Η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης