Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, στο στόχαστρο τα κατώτερα στελέχη - Όλο το παρασκήνιο των αιφνιδιαστικών ελέγχων

tags :
Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, στο στόχαστρο τα κατώτερα στελέχη  - Όλο το παρασκήνιο των αιφνιδιαστικών ελέγχων
O έλεγχος στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών ξεκίνησε το πρωί, με τα κατώτερα στελέχη να βρίσκονται αυτή τη φορά στο στόχαστρο
Νέα έφοδο στις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο έλεγχος στα κεντρικά γραφεία ξεκίνησε το πρωί και αποτελεί συνέχεια των χθεσινών ελέγχων, με τα κατώτερα στελέχη να βρίσκονται αυτή τη φορά στο στόχαστρο, μετά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη.
Η σημερινή έφοδος έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών της Viva Wallet για τις χρεώσεις στα Pos και σε άλλες συναλλαγές με τις τράπεζες.
Η χθεσινή έρευνα (7/11) διενεργήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που ασκήθηκε το Σεπτέμβριο 2019 στο πλαίσιο εναρμονισμένων πρακτικών.
Έφοδος διενεργήθηκε και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς αναζήτηση στοιχείων για εναρμονισμένες πρακτικές ανταγωνισμού.
Οι εικόνες που έλαβαν χώρα στις τράπεζες είναι πρωτοφανείς καθώς σχεδόν 60 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν επέτρεπαν για αρκετή ώρα στους τραπεζίτες ούτε να βγουν από τα γραφεία τους...αν και μετά από έντονες αντιδράσεις η ένταση εκτονώθηκε.
Ένα από τα ευτράπελα γεγονότα τα οποία συνέβησαν ήταν ότι τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού "κατάσχεσαν" τον χαρτοφύλακα τραπεζίτη προκαλώντας την έντονη αντίδραση σχεδόν όλων των παρευρισκομένων στελεχών της τράπεζας.
Σε άλλη περίπτωση έκλεισαν στο γραφείο του αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τράπεζας και μετά από έντονη αντιπαράθεση εκτονώθηκε η ένταση.
Σε διευθύνοντα σύμβουλο έφτασαν στο σημείο μάλιστα να ελέγξουν τα e-mail του στον υπολογιστή του και πήραν ορισμένα αρχεία.
Ήταν ένα show το οποίο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί... αν και στο εξωτερικό το show αυτό είναι συνηθισμένο γεγονός.
Πρόκειται για μια κατάσταση τουλάχιστον απαράδεκτη με την κυβέρνηση να έχει ενοχηστρώσει τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού... δημιουργώντας εντυπώσεις και ακολουθώντας πρακτικές μικροπολιτικής επιχειρεί να κερδίσει την κοινωνία... λαϊκίζοντας.
Κατά το πιθανότερο σενάριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξάγει ελέγχους για το ζήτημα των προμηθειών αλλά και για τα επιτόκια καταθέσεων.
Κατά ορισμένες πληροφορίες έχουν γίνει παρακολουθήσεις των τραπεζιτών το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για απίστευτες πρακτικές ενός κράτους που θέλει να ονομάζεται κράτος δικαίου.
Ταυτόχρονα ορισμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι κάποιος "μπορεί να είπε κάποια ανοησία και να προκάλεσε την δίωξη"
Ειδικά το θέμα των προμηθειών προκάλεσε την κυβερνητική παρέμβαση και τη συνακόλουθη μείωση ή πάγωμα των προμηθειών σε ορισμένες ακριτικές περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews η έρευνα αφορά και τις 4 συστημικές τράπεζες που εμβρόντητα τα στελέχη είδαν μπροστά τους τους "ραμπο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού να τους οδηγούν προς την έξοδο.
Ας σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν ήδη προβεί σε διαδικασία μείωσης των προμηθειών, πλην όμως αυτό δεν φαίνεται να ήταν αρκετό για την επιτροπή ανταγωνισμού η οποία ψάχνει μέσω ερωτηματολογίων από το Σεπτέμβριο για το θέμα αυτό.
Η αύξηση στις προμήθειες συντελέσθηκε μαζί με την εφαρμογή της πολύ αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας βάση της οποίας δεν επιτρέπεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Έλληνες και λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες όταν πρόκειται για για αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές ποσών και πληρωμές.
Οι κανονισμοί στις προμήθειες που μπορούν να επιβάλλουν οι τράπεζες στην ανάληψη μετρητών και τις πληρωμές με κάρτες είναι κάτι που έχει επιβάλλει η ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες χρήζουν ισότιμης μεταχείρισης.
Επίσης σημειώνουν πως οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών κινούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνες των ευρωπαϊκών παρά το γεγονός πως οι τελευταίες άλλαξαν και οδηγήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.
Ας σημειωθεί πάντως πως επειδή η αγορά τραπεζικής πίστης στη χώρα μας έχει αισθητά περιοριστεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν σε πολλά σημεία η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών που άλλωστε υποχρεωτικά ανακοινώνεται δημοσίως, συγκλίνει.
Βεβαίως είναι πολύ διαφορετικό η σύγκλιση αυτή να γίνεται με μία τάση υποχώρησης των τιμών και πολύ διαφορετικό η σύγκλιση τελικώς να συντελείται σε μια λογική ανόδου των τιμών.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ζητήσει και ιστορικά στοιχεία γύρω από τις προμήθειες αλλά και τη σχετική διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και δύο μήνες με επιβολή ερωτηματολογίων διεξάγει ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες για το εάν και κατά πόσο έχουν παραβεί τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ποια είναι η αλήθεια για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Για πολιτική κίνηση εντυπώσεων μιλούν οι τραπεζίτες

Με πλήρη δύναμη ελεγκτών η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε χθες σε αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην Τράπεζα Αττικής αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών με θέμα να καταγράψει τυχόν στοιχεία τα οποία μπορεί να επιβεβαιώνουν εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των  πιστωτικών ιδρυμάτων σε θέματα επιτοκίων και προμηθειών.
Δεν επρόκειτο για έναν τυχαίο έλεγχο θα πουν οι τραπεζίτες που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους πρακτικές αλλά για μια πολιτική κίνηση.
Και πράγματι η κίνηση είναι πολιτική αν σκεφθεί κανείς πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες υποστηρίζοντας την τακτική της κυβέρνησης να διευρυνθεί η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμνένουν να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογηταία ύλη.
Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να μην «έπιασαν» το μήνυμα.
Αλλωστε η νέα γενιά τραπεζιτών δεν γνωρίζει τι σημαίνει πολιτική σκέψη αλλά τεχνοκρατική αντίληψη.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες προχώρησαν σε οριακές μειώσεις οι οποίες αφορούσαν απομακρυσμένες περιοχές.
Πέρα όμως από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης υπάρχει και το τεχνοκρατικό που λέει πως τα έσοδα των τραπεζών προέρχονται κυρίως από τις προμήθειες μιας και οι τράπεζες δυσκολεύονται πολύ σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση με ένα βουνό κόκκινων δανείων που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημη ανακοίνωση αναμένεται ότι θα εκδώσει την Παρασκευή (08/11/2019) η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με το θέμα της «εφόδου» στα τραπεζικά ιδρύματα και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ιστορικό

Αν κάποιος ψάξει την ιστορική αρχή αυτής της «περιπέτειας» θα πρέπει να την αναζητήσει στα μέσα του καλοκαιριού όταν η επιτροπή άρχισε να διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα των προμηθειών των τραπεζών και των επιτοκίων.
Γιατί;
Το διεθνές σύστημα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προμήθεια DAF που επέβαλαν στους κατόχους ξένων καρτών από το καλοκαίρι του 2018, επικαλούμενο το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών.
Μετά από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών, αλλά και πιέσεις από τις Fintech, οι τράπεζες αποφάσισαν να εξομοιώσουν τις προμήθειες για όλους τους χρήστες καρτών διαφορετικής τράπεζας. Aυτό έγινε περί τα μέσα Ιουλίου.
Η εξομοίωση έφερε τις πρώτες αυξήσεις.
Oι ξένοι πλήρωναν 2,5 ευρώ τη συναλλαγή οι Ελληνες 1,5 ευρώ και τελικώς οι συναλλαγές κατέληξαν με κόστος 2,5 ευρώ.
Εν συνεχεία ξεκίνησε η παραπάνω έρευνα η οποία φάνηκε κατ’ αρχήν να είναι τυπική.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλε σε όλες τις τράπεζες ερωτηματολόγια να απαντηθούν σχετικά με το ύψος των προμηθειών και τα επιτόκια προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν συνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών.
Τούτο συνέβη και καθώς οι καταναλωτικές οργανώσεις είχαν δεχθεί πλήθος παραπόνων.
Λίγες ημέρες πριν στις 24.10 οι τραπεζίτες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ζητήθηκε από τα τραπεζικά στελέχη να μειώσουν τις προμήθειες καθώς η κυβέρνηση μόλις είχε ανακοινώσει πως το αφορολόγητο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνης Γεωργιάδης μιλώντας σε forum για τα κόκκινα δάνεια σημείωνε πως η αύξηση των προμηθειών φαινόταν σαν συνεννόηση από μέρους των τραπεζιτών και ζητούσε διόρθωση.
Οι «καταδρομικές» μέθοδοι που χρησιμοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και  προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και είναι  αυτές που χρησιμοποιεί πολλά χρόνια τώρα σε πολυεθνικές εταιρίες, εταιρίες τροφίμων, εταιρίες πετρελαιοειδών κατασκευαστικές.
Ομως κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στις τράπεζες.
Και επειδή οι τράπεζες είναι ένας ευαίσθητος κλάδος, τέτοιες ενέργειες που έχουν και το στοιχείο του εντυπωσιασμού- ράμπο της Επιτροπής-  ίσως και να μην έπρεπε να λάβουν χώρα λένε οι τραπεζίτες που θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ τους.
Οι τράπεζες την περασμένη Παρασκευή αλλά και στις αρχές αυτής της εβδομάδας προχώρησαν σε διορθώσεις των χρεώσεων οι οποίες αφορούσαν κυρίως συναλλαγές στις απομακρυσμένες περιοχές ενώ καταργήθηκαν κάποιες χρεώσεις ορισμένων τραπεζών που είχαν ιδιαίτερα επικριθεί όπως η επιβάρυνση για την εκτύπωση συναλλαγής.
Ωστόσο οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρηθούν εντελώς οριακές.

Γεωργιάδης: Kαμία εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης στην έφοδο στις τράπεζες

Την θέση ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είχε καμία ανάμειξη και εμπλοκή στην χθεσινή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι την απόφαση για την χθεσινή έφοδο στις τράπεζες πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη.
«Ήταν μία θεσμική λειτουργία του κράτους.
Υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών και έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο κ.Γεωργιάδης είπε πως «μας ξεπέρασαν λίγο τα γεγονότα» αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα με το νομοσχέδιο που πήρε στην Βουλή.
«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί.
Αν τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι αρκετά τότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει και άλλα» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης