Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Προσωρινή ανακωχή ΕΚΤ - Γερμανίας - Προ των πυλών νέα σύγκρουση

Capital Economics: Προσωρινή ανακωχή ΕΚΤ - Γερμανίας - Προ των πυλών νέα σύγκρουση
Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης, η Capital Economics εκτιμά ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση
Η δύσκολη σχέση της γερμανικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ βρίσκεται στο προσκήνιο κατά την πρώτη εβδομάδα της Christine Lagarde στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Capital Economics.
Παρά τις προσπάθειες σύγκλισης, η Capital Economics εκτιμά ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, στην αρχή της εβδομάδας, η κ. Lagarde επαίνεσε τον Wolfgang Schäuble, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, παρά το ότι (ή επειδή) επικρίνει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (QE και αρνητικά επιτόκια).
Στη συνέχεια, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ένα σύστημα ασφάλισης καταθέσεων στην ευρωζώνη, κάτι που ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στη Γερμανία λόγω φόβων ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους φορολογούμενους στη διάσωση Ιταλών ή Ισπανών καταθετών, σε μια μελλοντική τραπεζική κρίση. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση όρισε πρόσφατα υποψήφια την Isabel Schnabel, μία σχετικά ρεαλίστρια οικονομολόγο, η οποία είχε επιφυλάξεις για την υπερβολική κριτική στην ΕΚΤ, για να αντικαταστήσει τη Sabine Lautenschläger στην εκτελεστική επιτροπή της Τράπεζας.
Αυτές οι κινήσεις μοιάζουν με μια συντονισμένη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση της σχέσης τους.
Ωστόσο, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι η Γερμανία να αποφύγει τις συγκρούσεις πολιτικών σχετικά με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στο μέλλον.
Πράγματι, η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κατέχουν περισσότερα κεφάλαια εάν επενδύουν σε ριψοκίνδυνα κρατικά ομόλογα, δεν θα είναι δημοφιλής σε ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Γενικότερα, η Christine Lagarde είναι πιθανόν να εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές με εκείνες του Mario Draghi, ενώ η Γερμανία θα επιμείνει στις επιφυλάξεις της της σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια και το QE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης