Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις εκλογές; - Ποια τα πιθανά σενάρια

Θα λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τις εκλογές; - Ποια τα πιθανά σενάρια
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα πρέπει να σκέφτεται σοβαρά τη συνεργασία του με τους Συντηρητικούς
Οι κάλπες, που άνοιξαν σήμερα (10/11) στην Ισπανία για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε φωτεινά μονοπάτια.
Αντίθετα, η μία ακόμη πύρρειος νίκη των Σοσιαλιστών χωρίς αυτονομία για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ενισχύσει το πολιτικό χάος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, ο λαός έχει κουραστεί από τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες που δεν οδηγούν πουθενά ενώ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Καταλονία.
«Εάν δεν γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη στις σημερινές εκλογές, τότε η παράλυση θα συνεχιστεί», έγραψε πρόσφατα η ψηφιακή El Espanol.

Ποιες είναι η επιλογές της επόμενης ημέρας

Σύμφωνα με την Ισπανίδα πολιτικό επιστήμονα Veronica Fumanal την επομένη των σημερινών εκλογών θα υπάρχουν μόνον τρεις επιλογές τις οποίες όμως δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα κόμμα.
Η σύναψη συμμαχιών με Καταλανικά και Βασκικά κόμματα, η συνεργασία των Σοσιαλιστών με οποιοδήποτε κόμμα και η τρίτη, νέες εκλογές.
Να σημειωθεί οτι τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Podemos έχουν χάσει σημαντική από τη δύναμή τους συγκριτικά με τις εκλογές του Απριλίου γεγονός που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των ισπανών για την αδυναμία τους να σχηματίσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό ως την καταλυτική ημερομηνία στις 23 Σεπτεμβρίου που οδήγησε στις σημερινές εκλογές.
Έτσι, μετά τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών ακόμη κι αν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση θα αναγκαστούν να ζητήσουν τη συμβολή μικρότερων κομμάτων ακόμη και του εθνικιστικού Vox.
Από την άλλη πλευρά πιθανή είναι η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Vox το οποία αναμένεται να εξαργυρώσει την νίκη του.
Πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στην ισπανική El Pais εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez "θα πρέπει να σκέφτεται σοβαρά τη συνεργασία του με τους Συντηρητικούς".
Η κρίση του ισπανικού πολιτικού συστήματος ξεκίνησε το 2015, μαζί με την οικονομική κρίση, οπότε η χώρα προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η κατάρρευση του δικομματισμού σε συνάρτηση με την ανάδειξη και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων καθιστούν πλέον εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό βιώσιμων κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης