Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανακοινώθηκε η μεθοδολογία των stress tests του 2020 - Τι περιλαμβάνει το δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες

Ανακοινώθηκε η μεθοδολογία των stress tests του 2020 - Τι περιλαμβάνει το δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες
Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά των ελληνικών τραπεζών
Ισχυρή σημειολογία για τη χώρα μας περιλαμβάνει η μεθοδολογία των stress tests που δημοσιοποιήθηκε.
Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, εκ νέου μεγάλη σημασία θα αποδοθεί στα σενάρια που θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΚΤ και οι λοιπές αρμόδιες αρχές όπως η Κομμισιόν  για τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας στο τέλος του 2019.

Μετά την ανακοίνωση της μεθοδολογίας και την αξιολόγησή της από τις Ελληνικές τράπεζες, οι  μακροοικονομικές αναλύσεις στο adverse senario εμφανίζονται πολύ σημαντικές για τη χώρα μας  για δύο κυρίως λόγους:

- H Ελλάδα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε ανάπτυξη - επομένως το adverse senario δεν μπορεί να καθηλώσει τους ρυθμούς της οικονομίας  σε πολύ χαμηλά επίπεδα

-Οι τιμές του real estate αφενός βρίσκονται σε ανάκαμψη, αφετέρου προέρχονται από μια υποχώρηση της τάξης του 60% και άρα επίσης στο adverse senario οι αρχές , δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ακραία επίπεδα.


Τα adverse senario σε ότι αφορά την οικονομία αναδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας  για τις ελληνικές τράπεζες, επειδή ακριβώς η υπόλοιπη μεθοδολογία που ανακοινώθηκε δεν προδικάζει εκπλήξεις.
Το μακροοικονομικό σενάριο λένε έγκυροι τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν να ανακοινωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στο νέο χρόνο υπενθυμίζοντας, πως η Ελλάδα στο test του 2018 κατάφερε να το λάβει Μάϊο τα μακροοικονομικά δεδομένα της άσκησης- νωρίτερα από τις άλλες χώρες που τα έλαβαν το Νοέμβριο-  λόγω της επικείμενης τότε λήξης του προγράμματος επιτήρησης στο οποίο βρισκόταν.
Γνωστή λοιπόν  έγινε η  τελική μεθοδολογία και τα σχέδια της άσκησης  προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ το 2020, μαζί με τα βασικά ορόσημα της άσκησης.
Η μεθοδολογία και τα πρότυπα καλύπτουν όλα τα σχετικά επίπεδα κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα  και ενσωματώνουν τα σχόλια που ελήφθησαν κατά τη συζήτηση με τις τράπεζες το καλοκαίρι  του 2019. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων  ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020.
Το Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) συμφώνησε σχετικά με τη δημοσίευση του πακέτου ασκήσεωνπροσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για ολόκληρη την ΕΕ το 2020, το οποίο περιλαμβάνει τη μεθοδολογία, τα πρότυπα και τον οδηγό των προτύπων αυτών.
Παρόμοια με την άσκηση του 2018, η δοκιμή αντοχής σε ολόκληρη την ΕΕ το 2020 είναι μια άσκηση εκ των κάτω προς τα άνω με περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας παραδοχής στατικού ισολογισμού.
Η άσκηση επικεντρώνεται πρωτίστως στην εκτίμηση των επιπτώσεων των οδηγιών κινδύνου στη φερεγγυότητα των τραπεζών.
Οι τράπεζες καλούνται να υπογραμμίσουν ένα κοινό σύνολο κινδύνων (πιστωτικό κίνδυνο - συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων - κινδύνου αγοράς και πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου και λειτουργικού κινδύνου - συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συμπεριφοράς).
Επιπλέον, ζητείται από τις τράπεζες να προβάλουν την επίδραση των σεναρίων στο καθαρό εισόδημα από τόκους και να τονίσουν τα επιτόκια και τα κεφάλαια που δεν καλύπτονται από άλλους τύπους κινδύνου.

Οπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες σε ότι αφορά τα κεφάλαια στο adverse σενάριο, η άσκηση δεν ζητά προκαθορισμένο δείκτη, όπως συνέβη στην άσκηση του 2018, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα θεωρούν πως θα ισχύσει ατύπως ότι και το 2018 δηλαδή το 5,5% σε επίπεδο δείκτη.
Το στοιχείο αυτό έχει οδηγήσει τις τράπεζες να αναβάλουν τις τιτλοποιήσεις τους για την ερχόμενη χρονιά θεωρώντας πιο σημαντική την ύπαρξη κεφαλαίων από τη διαγραφή NPEs.
Για το σκοπό της άσκησης δεν ορίζονται ποσοστά ή όρια κινδύνου κάτι άλλωστε που ίσχυε και το 2018.
Ετσι λοιπόν οι τραπεζίτες θεωρούν πως σωστά αποφάσισαν να οδηγήσουν στο 2020 τις τιτλοποιήσεις λόγω της στατικότητας του ισολογισμού που ισχύει με ημερομηνία 31.12.19
Τα καινούρια NPEs που δημιουργήθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 ως το Δεκέμβριο του 2019 θα αντιμετωπιστούν με βάση τη νέα νομολογία και τις νέες προβλέψεις. ( Για την Ελλάδα το ποσοστό είναι εξαιρετικά μικρό).
Οι τράπεζες που μετέχουν, κατέχουν ενεργητικά υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ . Επομένως στη χώρα μας εξακολουθούν να μετέχουν στο test οι 4 συστημικές τράπεζες.

Βασικές ημερομηνίες ορόσημο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ το 2020

Έναρξη της άσκησης στα τέλη Ιανουαρίου 2020.
Πρώτη υποβολή αποτελεσμάτων στην ΕΑΤ στις αρχές Απριλίου του 2020.
Δεύτερη υποβολή στην ΕΑΤ στα μέσα Μαΐου του 2020.
Τελική υποβολή στην ΕΒΑ στα μέσα Ιουλίου 2020 •
Δημοσίευση των αποτελεσμάτων έως το τέλος Ιουλίου 2020

Στόχος της ανάλυσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ είναι να εκτιμηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε μια κοινή σειρά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δυνητικοί κίνδυνοι, να εξελιχθούν οι εποπτικές αποφάσεις και να αυξηθεί η πειθαρχία της αγοράς.
Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της EBA σε ολόκληρη την ΕΕ διεξάγονται με τη μεθοδολογία του bottom up δηλαδή αναλύοντας τον κίνδυνο από τα επιμέρους στοιχεία και καταλήγοντας στα συνολικά μεγέθη.
Συγκεκριμένα, η άσκηση συντονίζεται από την  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και διεξάγεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) και τις Αρμόδιες  Εγχώριες Αρχές.
Για να δοθεί στις τράπεζες αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν για την άσκηση, η EBA δημοσιεύει τη μεθοδολογία και τα πρότυπα πολύ πριν από την επίσημη έναρξη, η οποία θα περιλαμβάνει και συναφή μακροοικονομικά σενάρια.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης