Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τρεις γρίφοι του Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών που αφορούν τους νομικούς

tags :
Οι τρεις γρίφοι του Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών που αφορούν τους νομικούς
Tο νομικό κείμενο θα αποσταλεί  στους θεσμούς για παρατηρήσεις με στόχο την άλλη εβδομάδα να κατευθυνθεί στη Βουλή προς ψήφιση
Τρια είναι τα επίμαχα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουν και να λύσουν οι νομικοί σύμβουλοι τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών που θα συνεδριάσουν σήμερα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχέδιο νόμου του Ηρακλή.
Στη συνέχεια το νομικό κείμενο θα αποσταλεί  στους θεσμούς για παρατηρήσεις με στόχο την άλλη εβδομάδα να κατευθυνθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Υπενθυμίζεται πως το προσχέδιο δημοσιοποιήθηκε κατ' αποκλειστικότητα από το BankingNews την περασμένη Δευτέρα.

- Πρώτο κρίσιμο θέμα είναι η διαφωνία για  τη σειρά με την οποία θα αποδίδονται οι εγγυήσεις, Η εκδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος first come first served. Αυτό όμως όπως λένε κύκλοι της αγοράς σε ένα πλήθος εγγυήσεων 9 δισ. ευρώ μπορεί να εξαντληθεί σε 2-3 τράπεζες και να μην μπορέσουν να λάβουν σχετικές εγγυήσεις και οι τέσσερις τράπεζες, πολλώ δε μάλλον και άλλα πιστωτικά ιδρύματα που θα θελήσουν να ενταχθούν στο APS. Είναι άλλωστε γνωστό πως κάποιες από τις τράπεζες έχουν έτοιμες τιτλοποιήσεις και απλώς τις ανέβαλαν για το 2020 προκειμένου να μην αποψιλώσουν τα κεφάλαιά τους ενόψει stress tests. Oι τράπεζες απέναντι στη μεθοδολογία του Υπουργείου έχουν να αντιπροτείνουν την ισχύ της συγκεκριμένης μεθοδολογίας σε συνδυασμό όμως με ένα πλαφόν στη διεκδίκηση των εγγυήσεων που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί στην πρώτη φάση ισχύος του Ηρακλή.

- Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι το Δίκαιο το οποίο θα ισχύσει σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις και τις εγγυήσεις. Το Υπουργείο προσανατολίζεται να ισχύσει Ελληνικό Δίκαιο για τις εγγυήσεις αλλά Αγγλικό για τους τίτλους εφόσον αυτό κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται πιο άνετα.
Αν πάντως επικρατήσει το Ελληνικό Δίκαιο στις εγγυήσεις αυτό δείχνει πως η χώρα έχει ξανακερδίσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

-Τρίτο θέμα που θα πρέπει οι νομικοί να επιλύσουν είναι το δικαίωμα του Δημοσίου σε ότι αφορά τους διαχειριστές τους οποίους μπορεί να αλλάζει όποια στιγμή θέλει ασφαλώς με κριτήρια που θα προσδιοριστούν όπως είναι η ανακτησιμότητα των δανείων.
Αυτό όπως λένε πηγές εκτός υπουργείου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στους τίτλους των ομολόγων καθώς ο διαχειριστής χρειάζεται κάποιο χρόνο για να δράσει.

Για το σχέδιο Ηρακλής μίλησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι.
Ο κ. πρωθυπουργός μιλώντας για το θέμα των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια ανέφερε μεταξύ άλλων: "Και συνολικά, βέβαια, θα δώσουμε στη δημοσιότητα εντός του επόμενου δεκαημέρου αυτό το σχέδιο το οποίο αποκαλούμε σχέδιο «Ηρακλής». Είναι πολύ τεχνικά αυτά τα ζητήματα, είναι όμως ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από το βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Και η βασική δουλειά τους είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία και να έχουμε αυτό που λέμε μια πιστοληπτική επέκταση".
Στη σημερινή λοιπόν συνεδρίαση όπως λένε κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι παραπάνω εκκρεμότητες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να κλείσουν.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης