Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Σε εξέλιξη πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων 13,3 δισ. ευρώ – Ποια funds διεκδικούν τα NPEs

Τράπεζες: Σε εξέλιξη πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων 13,3 δισ. ευρώ – Ποια funds διεκδικούν τα NPEs
Οι τιτλοποιήσεις Eurobank και Alpha Bank και το μπαράζ πωλήσεων από την Εθνική Τράπεζα - Ποια ξένα χαρτοφυλάκια διεκδικούν τα δάνεια...
Διαγωνισμούς για την πώληση «κόκκινων» δανείων 4 δισ. ευρώ καθώς και τιτλοποιήσεις 9,3 δισ. ευρώ έχουν σε εξέλιξη οι εγχώριες τράπεζες, επιδιώκοντας να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους.
Η Εθνική τράπεζα έχει σε εξέλιξη την πώληση τεσσάρων χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων τα δύο αξίας 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην Ελλάδα και άλλα δύο 0,8 δισ. ευρώ Ρουμανία και Κύπρο.
Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη πώληση χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων , οφειλόμενου κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ (project Icon).
Μάχη για την απόκτησή του δίνουν Apollo, Centerbridge και Fortress, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται τον Δεκέμβριο.
Στην Ελλάδα, επίσης, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων με προτιμητέο επενδυτή την Cross Ocean.
Το χαρτοφυλάκιο είναι μεγέθους 300 εκατ. ευρώ.
Στην Κύπρο η Εθνική πουλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μεγέθους 400 εκατ. ευρώ.
Εφόσον ο διαγωνισμός εξελιχθεί επιτυχώς και ταυτόχρονα πωληθεί η Εθνική Κύπρου, η Εθνική θα αποχωρήσει από την Κύπρο, διατηρώντας δραστηριότητα μόνο με τη μορφή υποκαταστήματος.
Αντιστοίχου μεγέθους είναι και το χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά «κόκκινα» δάνεια για το οποίο τρέχει διαγωνισμός.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική βρίσκεται σε αναμονή λήψης των εγκρίσεων για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της, Romaneasca Banca στην EximBank.
Αν πωλήσει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είχαν μεταβιβαστεί στο παρελθόν σε άλλες θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό (κυρίως στη Μάλτα) η Εθνική θα κλείσει την παρουσία της στη ρουμανική αγορά.
Δύο διαγωνισμούς έχει σε εξέλιξη η Alpha Bank.
Η τράπεζα πουλάει χαρτοφυλάκιο με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αξίας 1,8 δισ. ευρώ (project Neptune).
Apollo, Bain και Fortress αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 25 Νοεμβρίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων 1,9 δισ. ευρώ (project Orion) με τις Bain, PIMCO, Varde και άλλους δύο επενδυτές να διεκδικούν τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης.
Τέλος στην τελευταία φάση του βρίσκεται ο διαγωνισμός για την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων της Eurobank, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo).
Η Eurobank θα αποφασίσει στις 12 Νοεμβρίου 2019 με βάση τις δεσμευτικές προσφορές PIMCO και Fortress ποιος θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης