Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, ένα ακόμα αδιέξοδο

Politico: Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, ένα ακόμα αδιέξοδο
Εάν οι πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας δεν καταλήξουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, τότε η λύση είναι και πάλι εκλογές
Στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 10/11 και που ανέδειξαν πρώτους και πάλι τους Σοσιαλιστές χωρίς όμως αυτοδυναμία αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Politico κάνοντας λόγο για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση που δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 120 έδρες, τρεις λιγότερες από όσες είχαν λάβει στις εκλογές του περασμένου Απριλίου και 56 λιγότερες από την επίτευξη αυτοδυναμίας, το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 88 έδρες (από 66 τον περασμένο Απρίλιο) και το ακροδεξιό Vox 52 έδρες, υπερδιπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του παρουσία.
Όπως αναφέρει το Politico, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως ο Sanchez έχει τον πρώτο λόγο για την πρωθυπουργία αλλά οι πιθανότητες που έχει για να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ακόμα πιο δύσκολες ακόμα και σε σύγκριση με τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Απριλίου.
Image
Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Sanchez θα πρέπει είτε να καταλήξει σε κάποιου είδους συνεννόηση με το Λαϊκό Κόμμα είτε να συνεργαστεί με τους Podemos (λαμβάνουν 35 έδρες) και με άλλα μικρότερα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα της αριστεράς κέρδισαν 158 έδρες ενώ αυτά της δεξιάς 150 έδρες.
Δηλαδή καμία «παράταξη» δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Επιπλέον, μια κεντροαριστερή συμμαχία θα βασιζόταν περισσότερο στα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, κάτι που θα καθιστούσε πιο ασταθή την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλιστών Pedro Sanchez κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του Vox, να συνεργαστούν για να σχηματιστεί μια σταθερή και προοδευτική κυβέρνηση.
Εάν οι πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας δεν καταφέρουν και πάλι να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των εκλογών – έχουν ήδη προηγηθεί 4 εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια -, εξέλιξη που αναμφίβολα θα ήταν προς όφελος του ακροδεξιού Vox.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης