Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Tέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη… στα καλύτερα της

Tέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη…  στα καλύτερα της
Κερδίζει πόντους από οικονομία και ασφάλεια
Τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να βρίσκεται στα καλύτερα της.
Ύστερα από μια σειρά «παλινδρομήσεων» από την προεκλογική στην κυβερνητική ρητορική σε κορυφαία θέματα – π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα, Συμφωνία των Πρεσπών, πυρκαγιά στο Μάτι – και «φάλτσων» από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, η κυβέρνηση φαίνεται να πατά καλά στα πόδια της.
Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες μεταδίδουν μια εικόνα απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ - μια και προηγείται με περισσότερες από 18 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ - και του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κερδίζει κατά κράτος τον πολιτικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα.
Ούτε και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει μια ισχυρή αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα και να σταθεί ισχυρά πολιτικά απέναντι του.
Είναι κυρίως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει να αποδίδει.
Και αρχίζει να αποδίδει στους τομείς εκείνους που η ίδια έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της.
Και που το κυριότερο έχουν απήχηση όχι μόνο στους ψηφοφόρους της αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.
Η εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και η αστυνομική επέμβαση στο Οικονομικό πανεπιστήμιο το πρωί της Κυριακής, κατά την οποία βρέθηκε ολόκληρο «οπλοστάσιο», δίνουν «πόντους» στην κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια».
Αφενός γιατί θέλει να δείξει ότι μπορεί να επιβάλλει την τάξη και να βάλει ένα οριστικό τέλος «στις γιάφκες, στους μπαχαλάκηδες και στα εργαστήρια κατασκευής μολότοφ», όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του αφετέρου γιατί θέλει να «κερδίσει» και πάλι το εκλογικό της ακροατήριο, το οποίο αν μη τι άλλο έχει δυσαρεστηθεί από τις κινήσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα.
Πέρα όμως από την ασφάλεια, κερδισμένη βγαίνει η κυβέρνηση και στο μέτωπο της οικονομίας.
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Αθήνα και η υπογραφή σειράς συμφωνιών έρχονται να ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα για προσέλκυση επενδύσεων και να πυκνώσουν τις φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για ολοένα και αυξανόμενη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Αν τώρα βάλει κανείς στο κάδρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη για μοίρασμα του υπερπλεονάσματος στα τέλη του χρόνου , τότε γίνεται αντιληπτό πως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την κυβέρνηση και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.
Οικονομία και ασφάλεια είναι τομείς – βαρόμετρο για την πορεία της κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να ανταποκρίνεται και να κερδίζει πόντους.
Όμως, όπως φάνηκε και από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα δρόμου με πολλά εμπόδια.
Που είναι ικανά να προκαλέσουν να ανατρέψουν τις ισορροπίες και να προκαλέσουν αναταράξεις.
Για παράδειγμα σε λίγες ημέρες είναι ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου.
Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι ένα πρώτο κρίσιμο τεστ για την ελληνική αστυνομία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση γενικότερα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει το momentum αλλά και έναν μαραθώνιο μπροστά του.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης